Islamiriik avaldas Iraani ähvardava video

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei
Iraani kõrgeim liider ajatolla Ali Khamenei Foto: AP / Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ähvardas esmaspäeval avaldatud farsikeelses propagandavideos Iraani seoses tema rolliga regionaalkonfliktides.

36-minutiline video "Farsi maa: eilsest tänasesse" avaldati IS-i sotsiaalkanalite kaudu Iraagi Diyala provintsis.

Maskis mees suunas videos oma läkituse otse Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile.

"Oo, Khamenei, sa neetud inimene, kes sa kontrollid niinimetatud Iraani islamirežiimi, võid olla kindel, et varsti hävitame sinu maja nii nagu selle siin," ütles ta, viidates rusudele enda selja taga.

Videos näidatakse ka mitme kinnivõetud sõduri hukkamist pea mahalõikamisega. Üks neist kandis "Ya Hossein" märki, mis viitas sellele, et ta oli šiiavõitleja.

Iraan, kus enamus elanikest on šiiad, on Süüria ja Iraagi valitsuse peamine toetaja võitluses IS-i ja teiste sunnimässuliste vastu. Teheran on saatnud Damaskusele ja Bagdadile appi võitlejaid ja sõjalisi nõuandjaid.

IS ja teised äärmuslased peavad šiiasid usust taganejateks ning videos süüdistatakse iraanlasi sunnide tagakiusamises juba mitmeid sajandeid kuni kaasajani välja.

"Me vallutame Iraani ja anname selle tagasi sunnimoslemite rahvale nii nagu vanasti," ütles teine mees videos.

Videos kritiseeriti Iraani ka lepliku suhtumise eest juutidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles