Põhja-Iirimaal käärib endiselt

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Paul Faith/AFP/Scanpix

Põhja-Iirimaal on võimalik pärast Brexitit Iirimaa Vabariigiga ühinedes saada ilma lisaprotseduurideta taas Euroopa Liidu liikmeks, selgub väljaande The Times toimetusse jõudnud kirjast.

«Kui enamik Põhja-Iirimaa kodanikest hääletaks Iirimaa osaks saamise poolt, austaks Briti valitsus nende otsust ja lubaks sel juhtuda,» seisab Briti Brexiti-ministri David Davise kirjas Põhja-Iirimaalt Briti parlamendi alamkotta valitud saadikule. Sama kiri jõudis ka The Timesi käsutusse. «Sel juhul saaks Põhja-Iirimaast juba ELi liikmesmaa staatusega riigi osa ja tegu poleks uue riigiga, mis soovib ühenduse osaks saada,» lisas Davis kirjas.

Kiri avalikustati ajal, mil Põhja-Iirimaa poliitika on üha kasvavas kriisis. Pühapäeval teatas erakond Sinn Féin, et valitsusläbirääkimised jooksid ummikusse. Seejärel andis London neile lisaaega probleemide lahendamiseks ja valitsuse moodustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles