Analüütikud: Põhja-Korea võib olla tuumakatsetuse lõppfaasis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp.
Põhja-Korea lipp. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/Scanpix

Hiljutised satelliidipildid võivad viidata sellele, et Põhja-Korea on viimases ettevalmistusfaasis enne järjekordse tuumakatsetuse korraldamist, teatasid USA-s paiknevad analüütikud täna.

Fotod, mis on tehtud 25. märtsil, näitavad kuni nelja sõidukit või varustustreilerit, mis on pidevalt kohal Punggye-ri tuumakatsepolügooni sissepääsu juures ning kommunikatsioonikaablid on ilmselt juba paigaldatud.

«Sellist varustust võidakse tõenäoliselt kasutada katse käivitamiseks, plahvatusest laekuvate andmete kogumiseks ja analüüsimiseks,» märkis USA-Korea instituudi 38 North projekt mainekas Johns Hopkinsi ülikoolis.

Analüütikud tõid esile, et vett pumbatakse avauste kaudu välja ning lastakse mäest alla, et hoida tunneleid kuivana – ilmselt kas monitoorimiseks või kaablite kuivana hoidmiseks.

Eelmisel nädalal tegi USA sõjavägi sarnaseid järeldusi vaadeldes stalinistliku riigi tuumapolügoone.

Fox News teatas 23. märtsil, et Põhja-Korea on tuumaraketikatsetuse viimases staadiumis. Samuti on kanali kohaselt USA õhujõud saatnud piirkonda erilennuki, mis võtab tuumakatsetuse järel õhuproove.

Õhujõud keeldusid kommentaaridest.

Põhja-Korea püüab arendada ka kaugmaaraketti, mis oleks võimeline lendama USA maismaa pinnale koos tuumalõhkepeaga. Mullu korraldas Pyongyang kaks tuumaraketi- ja mitu tavaraketikatsetust.

Vaatamata reale ÜRO sanktsioonidele, mida on pidevalt täiendatud pärast esimest tuumaraketikatsetust 2006. aastal, on Pyongyang vandunud programmiga jätkata.

Põhja-Korea katsetas laupäeval uut raketimootorit ehk ajamit, mida riigi liider Kim Jong-un nimetas revolutsiooniliseks läbimurdeks riigi kosmoseprogrammis. Katsetuse eesmärk oli kontrollida ajami kontrollsüsteemi töökindlust ja turvalisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles