USA keskkonnarühmitused valmistuvad Trumpi vastu kohtusse minema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SIMON MAINA/AFP/SCANPIX

USA keskkonnarühmitused kavatsevad kohtus vaidlustada president Donald Trumpi püüdlused pöörata tagasi globaalset soojenemist piiravad kavad, mille kiitis heaks tema eelkäija.

Keskkonnarühmitused on palganud kümneid uusi advokaate ning kogunud raha juba mitu kuud.

Aktivistide sõnul kavatsevad nad enne kohtusse pöördumist ärgitada avalikkust väljendama pahameelt eile allkirjastatud Trumpi määruse vastu, millega tühistati mitmed piirangud fossiilkütuste tootmisele.

Lisaks vaadatakse üle ekspresident Barack Obama kava piirata kasvuhoonegaaside emissioone söe jõul töötavatest elektrijaamadest ning tühistatakse 14 kuud kestnud moratoorium, mille alusel ei väljastatud uusi söekaevandamislube.

Tööstusametnikud kiitsid Trumpi otsuseid, öeldes, et see tõstab tööhõivet, eriti söekaevandamise sektoris.

Keskkonnaaktivistide sõnul on määrus lühinägelik, sest majandus on juba nihkumas puhtamate energiaallikate suunas. Lisaks ei peegelda Trumpi otsused seda, mida enamik ameeriklasi soovivad, lisasid rühmitused.

Rühmituste hinnangul loob energiasektor puhtamate energiaallikate vallas tuhandeid uusi töökohti ning kardetakse, et USA kaotab konkurentsieelise, kui Ühendriigid energiasektori arengutega kaasa ei lähe.

Columbia föderaalringkonna ja 16 osariigi koalitsioon on teatanud, et kavatsevad seista vastu Trumpi püüdlustele tühistada kliimamuutuse alaseid seadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles