Ameeriklased võivad hakata maksma müüri eest tervishoiu arvelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirimüür Ciudad Juarezi juures.
Piirimüür Ciudad Juarezi juures. Foto: JOSE LUIS GONZALEZ/REUTERS/Scanpix

Kui Valge Maja poolt välja pakutud eelarvekärped kinnitatakse, hakkavad ameeriklased Mehhiko piirimüüri eest maksma meditsiini, infrastruktuuri ja riiklike toetuste arvelt, vahendab The Independent.

President Donald Trump on pannud ette kehtestada 18 miljardi dollari suurused kärped siseriiklikele valdkondadele nagu meditsiin, teedeehitus ja riiklikud toetused, et USA maksumaksjad, mitte Mehhiko, suudaksid plaanitava piirimüüri eest maksta.

Viimatine Trumpi ettepanek, mis avaldati eile, kaotaks riiklikult tervishoiu-uuringute keskuselt 1,2 miljardit dollarit rahastust. Lisaks vähendataks poole võrra kogukondliku arengu programmi 1,5 miljardi dollari võrra. 500 miljoni dollari suurused kärped ootaksid ees aga taristuprojektide eelarvet.

Lisaks sellele vähendataks veel paljude muude siseriiklike valdkondade rahastust.

Nagu ka Trumpi kavandatud 2018. aasta eelarvel, ei ole erilist lootust, et need ettepanekud võiksid tegelikult jõustuda.

Kuid säärased kärpeplaanid loovad Trumpi Valgele Majale kehvad väljavaated oma poliitikat läbi suruda.

Seda enam, et kampaania jooksul ja ametiaja alguses lubas Trump, et müüri eest hakkab maksma Mehhiko. USA lõunanaaber ei ole aga sellega nõus.

«Valitsus küsib Ameerika maksumaksjalt raha ebavajaliku, ebaefektiivse ja absurdselt kuluka müüri ehitamiseks, mille eest pidi algselt maksma Mehhiko. Ja ta kärbib selle jaoks tavakodanikele vajalike programmide eelarvet,» sõnas Senati alamkoja liider Chuck Schumer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles