Nicaragua ja Iisrael taastasid diplomaatilised suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinameelsed aktivistid Nicaragua meeleavaldusel.
Palestiinameelsed aktivistid Nicaragua meeleavaldusel. Foto: OSWALDO RIVAS/REUTERS

Nicaragua ja Iisrael taastasid kolmapäeval diplomaatilised suhted, mis katkesid seitse aastat tagasi, kui Iisraeli eriüksuslased ründasid Gaza sektorisse humanitaarabi toimetanud Türgi laevu ja tapsid kümme aktivisti.

Suhete normaliseerimisest teatasid ametlikus avalduses mõlema riigi valitsused.

Nicaragua tunnistab muu hulgas Palestiinat riigina.

Iisrael palus eelmisel aastal Türgilt rünnaku pärast vabandust ja soostus maksma 20 miljonit USA dollarit valuraha. Iisrael andis Türgile ühtlasi loa toimetada Gaza sektorisse abisaadetisi.

Enne 2010. aasta mais aset leidnud rünnakut Gaza abilaevastikule olid Iisraeli ja Türgi suhted väga head. Vahejuhtum vallandas tõsise diplomaatilise kriisi. Ankara nõudis Iisraelilt ametlikku vabandust, hüvitist ohvrite perekondadele ja Gaza blokaadi lõpetamist.

Iisrael kehtestas Gaza sektorile karmi blokaadi 2007. aastal, kui palestiina äärmusliikumine Hamas seal võimu võttis. ÜRO avaldas 2011. aastal laevastikurünnaku raporti ja kuulutas Iisraeli mereembargo seaduslikuks, kuid heitis juudiriigile ette ülemäärase jõu kasutamist.

Kõnelusteni jõuti alles 2013. aasta märtsis USA presidendi Barack Obama vahendusel ja siis esitas Iisrael ka Türgile ametliku vabanduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles