Süüria opositsioon ei nõustu Assadi jätkamisega mingil kujul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat Surani linnas, mis kujutab president Bashar al-Assadi kandmas maskeerimisülikonda ja päikeseprille.
Plakat Surani linnas, mis kujutab president Bashar al-Assadi kandmas maskeerimisülikonda ja päikeseprille. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Süüria opositsioon teatas neljapäeval, et ei nõustu president Bashar al-Assadi ja tema Damaskuse režiimi jätkumisega mingil kujul.

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley kinnitas veidi varem, et Ühendriigid pole enam keskendunud Assadi võimult kõrvaldamisele.

"Opositsioon ei nõustu eales Bashar al-Assadi mingisuguse rolliga üleminekuperioodil ega üldse mingil ajahetkel. Meie seisukoht selles ei muutu kunagi," kinnitas Opositsioonilise Kõrgema Läbirääkimistekomitee (HNC) eestkõneleja Monzer Makhos.

Süüria opositsiooni teine eestkõneleja Farah Atassi ütles, et Washington peab läbirääkimistel uuesti võtma "otsustavama rolli".

"Me tahame, et USA haaraks taas peamise poliitilise rolli Süüria kriisi lahendamisel ja ootame selles osas innuga koostööd uue (Trumpi) administratsiooniga," märkis Atassi.

USA välisminister Rex Tillerson ütles juba varem päeval, et Süüria presidendi Assadi jätkamise üle riigipeana otsustavad süürlased ise.

"President Assadi pikaajalise staatuse paneb paika Süüria rahvas," ütles Tillerson neljapäeval Türgi pealinnas Ankaras antud ühispressikonverentsil oma kohaliku ametivenna Mevlüt Çavuşoğluga.

Barack Obama administratsioon nõudis Assadi lahkumist osana Süüria konflikti poliitilisest lahendusest. USA president Donald Trump on aga pannud rõhu äärmusrühmituse Islamiriik (IS) alistamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles