Venezuela võimud eitavad riigipööret (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venezuela välisministeerium lükkas täna tagasi süüdistuse, et ülemkohtu samm opositsiooni enamusega rahvusassambleelt võimu ülevõtmiseks on riigipööre ja nimetas selle väitjaid imperialistideks.

Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: Fernando Llano / AP / SCANPIX
Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: Fernando Llano / AP / SCANPIX Foto: Scanpix/AP/Fernando Llano/

Ülemkohus langetas kolmapäeva õhtul otsuse, millega võeti seadusandlik võim parlamendilt ära ja tugevdati president Nicolás Maduro võimu.

Sammu mõistsid hukka USA, Euroopa Liit, Saksamaa, Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) ja paljud Ladina-Ameerika riigid.

Venezuela väidab, et naaberriikidel on kohustused USA ees, mis Maduro sõnul sepitseb vandenõu tema kukutamiseks.

«Venezuela taunib seda sallimatute, parempoolsete ja imperialismimeelsete Ladina-Ameerika valitsuste kallaletungi USA välisministeeriumi korraldusel,» ütles välisministeerium avalduses.

«Väide riigipöördest Venezuelas on vale. Vastupidi, selle institutsioonid on rakendanud korrektiivseid õiguslikke meetmeid opositsioonisaadikute hälbelise, riigipööret õhutava tegevuse lõpetamiseks»"

Kriitika- ja hukkamõistutulv aga jätkus ka täna. Colombia kutsus oma suursaadiku Venezuelast tagasi ja OASi peasekretär kutsus kokku kriisikoosoleku.

Tõsist muret väljendas ka ÜRO inimõiguste ülemvolinik Zeid Ra'ad Al Hussein.

Venezuela peaprokurör vahetas leeri

Luisa Ortega Díaz. Foto: JUAN BARRETO / AFP / SCANPIX
Luisa Ortega Díaz. Foto: JUAN BARRETO / AFP / SCANPIX Foto: JUAN BARRETO/AFP

Valitsusele lojaalseks peetav Venezuela peaprokurör Luisa Ortega Díaz kritiseeris täna üllatuslikult ülemkohtu otsust, millega võeti seadusandlik võim üle opositsiooni enamusega rahvusassambleelt.

Peaprokurör ütles oma iga-aastases raportis, et hiljutised ülemkohtu otsused ilmestavad tõendeid erinevatest põhiseadusliku korra rikkumisest ja teadmatust meie põhiseaduses kehtestatud riigimudelist.

Ülemkohtu otsus võtta parlamendilt seadusandlik võim on peaprokuröri sõnul põhiseadusliku korra rikkumine.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles