Trumpi toetanud ettevõte sattus Läti kaitsepolitsei huviorbiiti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Roman Koksarov/AP/Scanpix

Läti julgeolekupolitsei tähelepanu pälvisid teated eelmisel sügisel Donald Trumpi Ameerika Ühendriikide presidendiks saamisele kaasa aidanud firma Cambridge Analytica tööst riigis – eesmärgiga luua etnilisi pingeid lätlaste ja venelaste vahel.

USA uudisteagentuuri Bloomberg andmetel katsus Trumpi valimisvõiduga tuntuks saanud Cambridge Analytica varem õnne ka Lätis, konsulteerides 2010. aasta valimistel niinimetatud oligarhe Ainārs Šlesersit ja Andris Šķēlet. Tegevus ei olnud edukas, kumbagi neist ei valitud parlamenti.

Firma enda sõnul kasutatakse «psühhograafilisi andmemudeleid» selleks, et otsustusvõimetuid valijaid sotsiaalmeedia, sõnumite ja reklaamide abil vajalikus suunas kallutada.

Londonis baseeruv SCL Group, mida Ühendriikides tuntakse Cambridge Analytica nime all, viis Lätis 2006. aastal läbi kampaaniat eesmärgiga luua pingeid lätlaste ja venelaste vahel, juhib Boomberg tähelepanu.

Julgeolekupolitsei uurib Bloombergi teadete põhjal asja süvitsi, ütlesid politsei esindajad uudisteagentuurile LETA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles