USA kohtunik jättis rahuldamata Polanski taotluse

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Polanski
Roman Polanski Foto: SCANPIX

Polanski

USA kohtunik jättis esmaspäeval rahuldamata tagaotsitava filmirežissööri Roman Polański taotluse saada tagatisi, et teda ei saadeta riiki naasmise korral vangi alaealisega seksuaalvahekorda astumise eest neli aastakümmet tagasi.

Polański tunnistas ennast 1977. aastal süüdi 13-aastase tüdruku Samantha Gaileyga suguühtesse astumises fotosessiooni ajal Los Angeleses filmitähe Jack Nicholsoni majas. Gailey, praeguse perekonnanimega Geimer, ütles, et Polański olevat ta uimastanud ja suguühtesse sundinud.

Režissöör pidi läbima psühhiaatrilise kontrolli vanglas, kus ta viibis 42 päeva.

Polański advokaatide sõnul said nad tollal kohtunikuga peetud vestlustest aru, et Polański karistuseks saab juba vanglas veedetud aeg, kuid kohtunik muutis väidetavalt oma meelt ning nõudis Polańskile pikemat vanglakaristust, mille järel filmilavastaja Prantsusmaale põgenes.

Interpol on väljastanud Polański vahistamiskäsu 188 riigis, kuid režissöör saab vahistamist vältida, lennates ainult Prantsusmaa, Poola ja Šveitsi vahet.

Režissööri advokaat Harland Braun ütles Los Angelese ülemkohtule, et Pariisis elav Polański "on oma karistuse juba ära istunud" ja tahab lahendada kaasuse vastavasisulise otsusega.

Ta palus kohtunik Scott Gordonil nõuda prokuröridelt signaale selle kohta, kui suure karistuse nad tahavad Polańskile naasmise korral määrata.

Gordon ütles 13-leheküljelises otsuses, et nende küsimuste "ümbervaatamiseks pole piisavat ega mõjuvat alust".

"Enamgi veel, kohtualuse kaitse ei ole esitanud piisavaid, usaldusväärseid ja vastuvõetavaid tõendeid või õiguslikke argumente, mis annaksid alust taotletud vabastusele," lausus ta.

Ringkonnaprokuratuur protestis Polański potentsiaalse karistuse "eelneva esitlemise" vastu.

"Rahvas lihtsalt ei usu, et õigusemõistmise parimates huvides on kohelda rikast kuulsust erinevalt igast teisest õigusemõistmise eest hoidujast," ütles ringkonnaprokuröri asetäitja Michele Hanisee.

Hanisee kirjutas kohtule, et Polański "tahab vastuseid, aga ilmub kohale vaid siis, kui need talle meeldivad".

"Ta minetas põgenedes õiguse esitada kohtule taotlusi," lausus prokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles