KOHALIK VAADE: Kalamälu võidukäik

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia uue presidendi Aleksandar Vučiču kampaaniaplakat.
Serbia uue presidendi Aleksandar Vučiču kampaaniaplakat. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Vihased sajatused ja vilistamine ei tee Serbia peaministri Aleksandar Vučići pühapäevast suurt võitu olematuks. «Minu võit on sama puhas kui pisarad,» vastas protestijatele presidendivalimistel 55,1 protsenti häältest saanud Vučić ja sõitis juba oma esimesele välisvisiidile Bosniasse Mostari. 

Kui kuulata Belgradi noorte arvamust, oli valimistulemus avalikkusele suur üllatus. Nad tahavad muutust, uut Serbiat, mis distantseeriks end Balkani ajaloost. Serbialased teevad seda juba niigi igapäevaelust: igal aastal lahkub riigist rohkem kui 55 000 enamasti noort kodanikku, et võõrsile paremaid väljavaateid otsima minna.

Valimistulemus ei ole aga mingi üllatus, kui ülejäänud Serbia arvamust küsida. Vučići populaarsus on silmanähtav. Serbia maapiirkonnas peetakse teda tänini kangelaseks. Lisaks oli ta tihedalt seotud Serbia rahvusliikumisega. Aasta tagasi levis temast isegi video, kus ta poseeris Kalašnikoviga, taustal ümbritsevad Bosnia ja Hertsegoviina pealinna Sarajevot ümbritsevad mäed. Maapiirkonnas on tal palju olulisem roll kui rahvusvahelises üldsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles