Venemaa: Süüria valitsusväed pommitasid hoopis terroristide relvaladu (32)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakus kannatada saanud Süüria imik.
Rünnakus kannatada saanud Süüria imik. Foto: AFP/SCANPIX

Moskva väitel ründasid Süüria valitsusvägede lennukid Khan Sheikhuni linna lähedal terroristide ladu, kus oli ka toksilisi aineid.

Viimastel andmetel sai eile hommikul aset leidnud arvatavas keemiarünnakus surma vähemalt 72 inimest, nende seas 20 last ja 17 naist.

Süüria sõjavägi on kategooriliselt eitanud rünnakut opositsiooni kontrolli all olevale linnale.

Täpne aine on seni tuvastamata. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel viitavad osa ohvrite sümptomid teatud tüüpi närvigaasi kasutamisele, vahendab CNN. 

HOIATUS! Video sisaldab häirivaid kaadreid

«Süüria režiimil on peamine vastutus nende metsikuste eest,» ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ja lisas: «Kõik need, kes toetavad seda režiimi, jagavad moraalset ja poliitilist vastutust.»

Kuigi Venemaa väitel pommitasid Süüria režiimiväed piirkonnas asunud terroristide relvaladu, kus asus ka teatud tüüpi kemikaale, kinnitavad aktivistid, et õhurünnakus pommitati kohalikke keemiarelvaga. 

Varem on Süüria valitsus keemiarelvade kasutamist korduvalt eitanud. ÜRO ja teiste agentuuride uuringute järgi kasutas režiim vahemikus 2014–2015 aga vähemalt kolmel korral kloriini.

Teated esimestest gaasirünnakutest president Bashar al-Assadile lojaalsete vägede poolt tulid 2013. aasta suvel – ligi aasta hiljem, mil tollane Ameerika Ühendriikide riigipea Barack Obama oli nimetanud keemiarelvi punaseks jooneks, millele järgneb sõjaline sekkumine.

Karistust ei järgnenud ning kriitikute sõnul andis see hetk Assadile ja tema liitlastele julgust juurde.

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles