Filipiinid saadavad sõdurid Lõuna-Hiina mere saartele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide sõdurid Manilas.
Filipiinide sõdurid Manilas. Foto: TED ALJIBE/AFP/Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte teatas täna, et andis korralduse paigutada sõdurid Lõuna-Hiina merel asuvatele asustamata saartele ja rahudele, mida Manila peab endale kuuluvaks.

Samm võib ägestada suhteid Hiinaga, sest riikide vahel on Lõuna-Hiina merel territoriaalvaidlusi.

«Näib, et kõik krabavad seal endale saari. Siis on meil parem hakata elama nendel, mis on veel tühjad,» ütles Duterte ajakirjanikele Palawani saarel, mis asub vaidlusaluste Spratly saarte lähistel.

«Ma andsin relvajõududele käsu kõik okupeerida,» ütles saarel asuvat sõjaväebaasi külastanud president. «Püstitage siia ehitised ja heisake Filipiinide lipp.»

Palawani saar asub Filipiinide saarestiku lääneosas ja on suurim saar Spratly saarestiku lähedal. Palawan kuulub Filipiinidele ja moodustab koos ümberkaudsete saartega Palawani provintsi.

Duterte sõnul pretendeerib Manila üheksale või kümnele Spratly saarele ja korallrahule.

Hiina peab enda omaks suuremat osa Lõuna-Hiina merest, aga ka naaberriikide ranniku lähedal asuvaid kaljusaari. Ta on hakanud ehitama piirkonda tehissaare ja rajama sinna sõjaväeobjekte.

Hiina ehitustegevus käib muu hulgas mõnel Spratly saarestiku rifil, millele pretendeerib ka Manila.

Duterte ütles, et külastab võib-olla 12. juunil ehk Filipiinide iseseisvuspäeval saari, mida Manila nõudleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles