Keemiarünnak tabas linnaelanikke magades (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiarünnakus kaksikud lapsed ja 25 pereliiget kaotanud Abdul-Hamid Alyousef.
Keemiarünnakus kaksikud lapsed ja 25 pereliiget kaotanud Abdul-Hamid Alyousef. Foto: STR/AP/Scanpix

Süüria põhjaosas asuva Khan Sheikhouni linna elanikud kirjeldavad õudusi, mis teisipäeva hommikul nende silme ees lahti rullusid.

29-aastane Abdul Hamid Youssef sõnas läbi pisarate, et kaotas rünnakus 25 pereliiget: «Mu vennad, nende lapsed ja nõbud. Umbes 25 minu perekonna liiget, kõik märtrisuma läinud.»

Ka 31-aastane Ahmed Abdel Rahim oli rünnaku tunnistajaks: «Ma olin oma majas. Mul oli raskusi hingamisega, kuid tunnen end nüüd paremini. Haiglasse jõudes ma oksendasin. Ma ei tea, kas mu pere on elus või surnud. Ma ei tea midagi.»

Mees pärast Khan Sheikhouni rünnakut last kandmas.
Mees pärast Khan Sheikhouni rünnakut last kandmas. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/Scanpix

Hommikul kell 6:30, mil linnaelanikud veel magasid, tabas kesklinna õhulöök, mille järel hakkas õhku imbuma mürgist gaasi.

Paljud elanikud surid lämbumissurma, mille põhjustas mürgigaas. Ühenduse Piirideta Arstid sõnul kannatasid ohvrid sümptomite käes, mida põhjustab näiteks sariin või muu sarnane närvimürk.

Viis minutit hiljem tabas linna veel kolm õhurünnakut, kuid sel korral teateid gaasist ei ilmnenud.

Mürsu purustused Khan Sheikhouni linnas. AMMAR ABDULLAH/REUTERS/SCANPIX
Mürsu purustused Khan Sheikhouni linnas. AMMAR ABDULLAH/REUTERS/SCANPIX Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS

Väidetavalt korraldasid õhurünnakud Süüria valitsusväed ja režiimi liitlased, kes on mässuliste linna korduvalt pommitanud. Venemaa eitab, et nende sõjalennukid piirkonnas on asunud.

Rünnakuohvreid haiglas vastu võtnud arst Fares al-Jundi kirjeldab koletusi: «Ma ei ole midagi sellist näinud. See on kirjeldamatu,» vahendab CNN arsti sõnu.

Al-Jundi hinnangul toodi haiglasse kuni 500 inimest, haavatud katsid põrandaid ja koridore.

«Ma usun, et see kohutav mälestus jääb minuga elu lõpuni,» lisas arst.

Meedikud keemiarünnaku ohvreid aitamas. AP/SCANPIX
Meedikud keemiarünnaku ohvreid aitamas. AP/SCANPIX Foto: --AW030863/AP

Ajakirjanik Hadi al Abdullah jõudis sündmuskohale kaks tundi pärast rünnaku toimumist. Ajakirjanik kirjeldas, et teda tabas nägemise halvenemine, peavalu ja jõuetus – kõik närvigaasile tavalised sümptomid.

Abdullah` sõnul ei olnud elanikud algselt teadlikud mürgigaasist ja paljud appi tõtanutest sattusid ise mürgipilve kätte, nende hulgas ka Süüria Valgete Kiivrite liikmed, keda tuli omakorda päästma asuda.

Päästetöötaja keemiarünnaku mürgitustega.
Päästetöötaja keemiarünnaku mürgitustega. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS

Ligi 30 kannatanut on toimetatud Türki ravile.

Neli tundi pärast rünnakut võtsid lennukid sihikule ka kiiruga püstitatud arstiabikeskuse ja Al-Rahma haigla, mida pommitati Idlibi tervishoiuametnike sõnul uuesti.

Mürsuauk keset Khan Sheikhouni linna.
Mürsuauk keset Khan Sheikhouni linna. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS

Türgi-Süüria piirile Reyhanli haiglasse jõudnud meenutavad, et nägid pealt, kuidas lennuk heitis keemiapomme.

13-aastane Mazin Yusif sõnas CNN-ile, et nägi oma vanaisa kokku kukkununa maja ees ja jooksis talle appi. «Ma muutusin uimaseks ja seejärel minestasin omavanavanemate garaaži ees. Järgmisel hetkel avastasin end alasti haiglavoodis lamamas,» meenutab Yusif.

Senistel andmetel sai teisipäeval Süüria loodeosas Idlibi provintsis mässuliste alal Khan Sheikhuni linnas keemiarünnakus surma vähemalt 86 inimest, kaasa arvatud kümneid lapsi. Kannatanuid on üle saja.

Türki toodi ravile 32 rünnakus kannatada saanud inimest, kolm neist suri haiglas.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA lasid eile ringlema Julgeolekunõukogu resolutsiooni kava, milles nõutakse arvatava keemiarünnaku kiiret uurimist. Riigid asetavad süü president Bashar al-Assadi valitsusele.

Ühendriikide suursaadik ÜRO juures Nikki Haley. SHANNON STAPLETON/REUTERS/SCANPIX
Ühendriikide suursaadik ÜRO juures Nikki Haley. SHANNON STAPLETON/REUTERS/SCANPIX Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

USA president Donald Trump sõnas eilsel pressikonverentsil, et keemiarünnak Süüria tsiviilisikute vastu muutis tema arvamust president Bashar al-Assadist, vahendab CNN.

«Assadi režiimi jõledusi ei saa taluda. Ühendriigid seisavad koos oma liitlastega üle maailma, et see kohutav rünnak, ja kõik teised sarnased, hukka mõista,» lisas president.

Rex Tillerson. MANDEL NGAN/AFP/SCANPIX
Rex Tillerson. MANDEL NGAN/AFP/SCANPIX Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Ka USA välisminister Rex Tillerson kutsus Venemaad üles hindama ümber suhteid Süüria presidendi Bashar al-Assadi ja tema režiimiga.

«Meie arvates on venelastel nüüd aeg väga põhjalikult mõelda toetuse jätkamise üle Assadi režiimile,» ütles Tillerson välisministeeriumis korraldatud pressikonverentsil.

Ühendriigid hoiatasid eile võimalike ühepoolsete sammude astumisest, kui ÜRO ei reageeri keemiarünnakule ühtsena.

Laiem avalikkus on Süürias toimunu järsult hukka mõistnud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles