Erdoğan: Euroopa on roiskuv kontinent ja natsismi keskus (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles neljapäeval järjekordses rünnakus Euroopa Liidu aadressil, et Euroopa ei ole enam demokraatia, inimõiguste ja vabaduste, vaid hoopis «repressioonide, vägivalla ja natsismi» keskus.

Erdoğan on korduvalt kritiseerinud Euroopa Liitu, kuna selle mitu liikmesriiki on keelanud Türgi ministritel teha kohaliku türgi kogukonna seas kampaaniat 16. aprillil korraldatavaks rahvahääletuseks Türgi presidendi volituste laiendamise üle.

«Euroopal ei ole enam midagi öelda ei meile ega kellelegi teisele. See, mis meil siin on, on roiskuv kontinent,» ütles Erdoğan Balikesiri linnas kampaaniaüritusel. «Rassistlikud parteid hoiavad liidreid ja Euroopa valitsusi kindlalt käest,» lisas ta, viidates paremäärmuslike jõudude populaarsuse tõusule Euroopas. Türgi presidendi sõnul ei ole Euroopa enam demokraatia, inimõiguste ja vabaduste, vaid hoopis «repressioonide, vägivalla ja natsismi keskus».

Analüütikute hinnangul püüab Erdoğan selliste avaldustega koguda Türgi rahvuslaste toetust, mis on hädavajalik referendumi võitmiseks.

Kümme päeva enne rahvahääletust on selle tulemust raske ette ennustada, kuigi Türgi võimud on suunanud tohutuid ressursse «jah»-kampaania toetuseks.

Kriitikud kardavad, et presidendi volituste laiendamine, muu hulgas peaministri ametikoha kaotamine, viib autokraatliku valitsemiseni. Erdoğani toetajate väitel on kavandatavad põhiseadusmuudatused vajalikud tõhusaks valitsemiseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles