Allikad: Trump kaalub sõjalist sekkumist Süürias (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald J. Trump.
Donald J. Trump. Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump on osale kongressi liikmetest rääkinud, et tunnistab olukorra tõsidust ja kaalub Süürias sõjalist sekkumist, ütlesid allikad CNNile, rõhutades, et otsuseid pole veel tehtud.

Allika sõnul ei ole president veel kindlat otsust teinud, kuid arutab tegevusplaane kaitseminister James Mattisega ja toetub tema otsusele.

USA ametnikud on öelnud, et Pentangonil on Süüria keemiarelvade võimekuse ründamiseks pikaajalised plaanid, mida on ka administratsioonile esitletud.

Kui Trump tahab Süürias sekkuda, peab ta esmalt saama kongressi nõusoleku, ütles vabariiklasest senaator Rand Paul.

USA ametnik: Pentagon esitleb Valgele Majale sõjalisi valikuid Süürias

Tundmatuks jääda soovinud USA ametniku sõnul esitleb kaitseministeerium tervet rida võimalikke sõjalisi valikuid, mida Ühendriigid võivad kasutada vastuseks sel nädalal Süürias aset leidnud arvatavale keemiarünnakule. Valikutes sisaldub tema sõnul ka Süüria õhujõudude lennuvõimetuks tegemise optsioon.

Kaitseminister Jim Mattis esitleb valikuid president Donald Trumpile ja administratsiooni tippametnikele seoses Valge Maja vastava palvega, lisas ametnik.

Trump: Assadil tuleb keemiarünnaku järel ilmselt tagasi astuda

Trumpi sõnul peaks Süüria president Bashar al-Assad pärast selle nädala arvatavat keemiarünnakut võimult lahkuma. Presidendilennuki Air Force One pardal ajakirjanikele esinenud Trump ütles, et see, mis Süürias juhtus on «häbiplekk kogu inimkonnale». «Ta on seal ja ma oletan, et ta juhib asju, nii et midagi peab järgnema,» ütles Trump vastuseks küsimusele, kas Assad peaks võimult lahkuma.

President ei soostunud arutama, kas ja kui, siis mida, võiksid Ühendriigid ette võtta vastuseks nüüdseks juba ligi sada inimest surmanud keemiarünnakule. «Rünnak ei oleks tohtinud aset leida ning sel ei oleks tohtinud lasta juhtuda,» sõnas Trump. Trump lisas, et ta võib võtta telefonitsi ühendust Vene presidendi Vladimir Putiniga Süüria olukorra arutamiseks. Venemaa on Assadi režiimi peamine toetaja.

Tillerson lubas Süüria keemiarünnakule «kohaselt vastata»

USA välisminister Rex Tillerson lubas neljapäeval, et Washington «vastab kohaselt» teisipäevasele arvatavale keemiarünnakule Süürias ning lisas, et autoritaarne riigipea Bashar al-Assad peab võimult lahkuma.

«Me kaalume kohast vastust seoses kõigi varasemate ÜRO resolutsioonide rikkumise ning rahvusvaheliste normide rikkumisega,» ütles ta otsepildis Florida osariigis Palm Beachi rahvusvahelises lennujaamas, kus ta võttis vastu saabuvat Hiina presidenti Xi Jinpingi.

Tillerson ei täpsustanud, milliseid samme Ühendriigid võivad astuda.

«Assadi roll tulevikus on ebamäärane ning tema kordasaadetud tegudega näib, et tal pole rolli Süüria rahva üle valitsemises,» ütles Tillerson.

Arvatav keemiarünnak Khan Sheikhuni linnale leidis aset teisipäeva hommikul. Kolmapäeva õhtul teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus, et ohvrite arv on tõusnud 86ni ja hukkunute seas on 30 last. «Ohvrite arv võib veelgi tõusta, sest inimesi on jäänud kadunuks,» lisas vaatluskeskus.

Laiem avalikkus on Süürias toimunu järsult hukka mõistnud ning Ühendriigid hoiatasid võimalike ühepoolsete sammude astumisest, kui ÜRO ei reageeri keemiarünnakule ühtsena.

Türgi meedikud aitamas Süüria keemiarünnakus vigastada saanud inimest / AP/Scanpix
Türgi meedikud aitamas Süüria keemiarünnakus vigastada saanud inimest / AP/Scanpix Foto: --AW030863/AP/Scanpix

Kolmapäeval nimetas Trump Süürias üle 70 inimelu nõudnud keemiarünnakut õõvastavaks teoks, mis muutis tema suhtumist Süüria presidenti Bashar al-Assadisse.

Senaatorid John McCain ja Lindsey Graham tegid neljapäeval ühisavalduse, kus kutsusid üles sõjaliselt sekkuma ja soovitasid, et rahvusvaheline koalitsioon Assadi õhujõud seljataks.

USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa palusid, et ÜRO Julgeolekunõukogu hääletaks veel neljapäeval resolutsioonikava üle, milles nõutakse Süürias aset leidnud väidetava keemiarünnaku uurimist, teatasid diplomaadid. Nõukogu liikmetele esitati veidi muudetud sõnastusega resolutsioonikava, kuid esialgu pole selge, kas Venemaa seda dokumenti toetab.

CNN avaldas video 13-aastasest Süüria poisist, kes kaotas rünnakus 19 pereliiget.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles