NYT: CIA teadis juba suvel Venemaa sekkumisest USA valimistesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

USA Luure Keskagentuuril (CIA) oli tõendeid Venemaa sekkumisest USA 2016. aasta valimistesse Donald Trumpi toetuseks varem kui eelnevalt arvatud, kirjutas eile New York Times.

Venemaa sekkumine avalikustati vaid Trumpi valimisvõidule järgnenud kuudel, kui Ühendriikide luurejuhid süüdistasid Vene presidenti Vladimir Putinit otsesõnu häkkimis- ja desinformatsioonikampaanias valimistulemuste mõjutamiseks.

New York Times teatas endistele valitsuse ametiisikutele viidates, et salajastel briifingutel ilmnes oluliselt varem Venemaa tegevus Trumpi toetuseks, samuti ka lahknevused CIA ja FBI hinnangutes.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) kõrge ametnik oli seisukohal, et Venemaa häkkimine Demokraatliku Partei teabevahetusse oli suunatud segaduse tekitamisele valimistel ega omanud selget eesmärki Trumpi võidule aidata. Hiljem jõudis agentuur samale järeldusele kui CIA.

CIA endine juht John Brennan hakkas augustis salaja teavitama kongresmene CIA täheldatud märkidest Trumpi siseringi võimalikust kokkumängust venelastega.

FBI kinnitas märtsis, et uurib, kas Trumpi kampaanianõunikud tegid venelastega koostööd valimiste mõjutamiseks.

Süüdistusi hakkasid uurima ka kaks kongressi luurekomiteed.

Trump tõrjus jõuliselt süüdistusi kokkumängu kohta ja seni ei ole ühtegi tõendit avalikult pinnale tõusnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles