Kuidas reageeris maailm Donald Trumpi otsusele rünnata Süüria režiimi? (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump teatab, et Vahemehes paiknevad USA sõjalaevad tulistasid välja 59 Tomahawki-tüüpi tiibraketti - sihtmärgiks Süüria Homsi provintsis asuv Shayrati õhuväebaas.
President Donald Trump teatab, et Vahemehes paiknevad USA sõjalaevad tulistasid välja 59 Tomahawki-tüüpi tiibraketti - sihtmärgiks Süüria Homsi provintsis asuv Shayrati õhuväebaas. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Ühendriigid tulistasid ööl vastu eilset enam kui poolsada tiibraketti Süüriasse kättemaksuks arvatava keemiarünnaku eest tavakodanike vastu. Tegemist on Washingtoni esimese otsese sõjalise rünnakuga Süüria valitsuse vastu ja president Donald Trumpi kõige jõulisema sõjalise käiguga riigipeaks saamise järel.

Ühendriikide samm tekitas maailma riikide seas erinevaid reaktsioone, lääneriigid asusid USA tegevust toetama. 

POOLT

EL: USA raketirünnak näitab vajalikku otsustavust

USA raketilöök Süüria õhuväebaasile näitas vajalikku otsustavust keemiarünnakute vastu, kirjutas Twitteris Euroopa Ülemkogu alaline eeistuja Donald Tusk. «USA löögid näitavad vajalikku otsustavust barbaarsete keemiarünnakute vastu. EL teeb USA-ga koostööd brutaalsuse lõpetamiseks Süürias.»

Saksamaa: USA rünnak Süüria baasile on mõistetav

Saksa välisminister Sigmar Gabrieli sõnul on USA raketilöök Süüria õhujõudude baasile režiimi arvatavat keemiarünnakut silmas pidades mõistetav. «See, et Ühendriigid reageerisid nüüd rünnakuga Assadi režiimi sõjaväerajatisele, kust seda julma sõda peetakse, on arusaadav,» ütles Gabriel avalduses.

Prantsusmaa: USA raketilöök Süüriale oli õige märguanne

Prantsusmaa välisminister Jean-Marc Ayrault märkis, et USA raketilöök Süüria õhujõudude baasi pihta on Süüria valitsusele hoiatuseks. Ministri sõnutsi näitas raketilöök Süüria presidendi kuritegeliku režiimi omamoodi hukkamõistmist.

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande tegid eile ka Süüria osas ühisavalduse, öeldes, et USA rünnaku eest režiimi õhujõudude baasile kannab ainsana vastutust Süüria president Bashar al-Assad.

Suurbritannia: USA tegevus on vajalik edasiste rünnakute ärahoidmiseks

Briti valitsus toetab USA rünnakut Süüria õhuväebaasile, teatas eile valitsuse esindaja. «Ühendkuningriigi valitsus toetab täielikult USA tegevust, mis meie hinnangul on kohane vastus Süüria režiimi barbaarsele keemiarelvarünnakule ning mõeldud edasiste rünnakute ärahoidmiseks,» on öeldud valitsuse avalduses.

Türgi: USA õhurünnak on positiivne samm

Türgi tervitas USA õhurünnakut Süüria õhuväebaasile kui positiivset sammu ja ärgitas rahvusvahelist kogukonda säilitama oma hoiakut president Bashar al-Assadi barbaarsuse vastu. «Me tervitame seda kui positiivset ...., kuid oleme veendunud, et Assadi režiimi tuleb karistada täielikult rahvusvahelise areenil,» lausus Türgi asepeaminister Numan Kurtulmuş.

Iisrael: Trumpi sõnum oli tugev ja selge

Peaminister Benjamin Netanyahu sõnul toetab Iisrael täielikult Donald Trumpi otsust. «President Trump saatis täna nii sõnades kui tegudes tugeva ja selge sõnumi, et keemiarelva levitamist ja kasutamist ei sallita,» seisab Netanyahu kantselei avalduses.

Austraalia: kättemaks oli proportsionaalne ja kiire

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull tervitas USA raketilööke Süüria valitsuse õhujõudude baasi pihta. «Kättemaks oli proportsionaalne ja kiire. Tervitame USA sellist kiiret tegutsemist,» lausus ta.

Süüria president Bashar al-Assadi plakat pealinnas Damaskuses. FOTO: LOUAI BESHARA/AFP/Scanpix
Süüria president Bashar al-Assadi plakat pealinnas Damaskuses. FOTO: LOUAI BESHARA/AFP/Scanpix Foto: LOUAI BESHARA/AFP

VASTU

Kreml: USA raketilöögid on agressioon suveräänse riigi vastu

Venemaa president Vladimir Putin peab raketilööki Süüria õhuväebaasile agressiooniks suveräänse riigi vastu, vahendasid Vene uudisteagentuurid Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnu. «President Putin peab Ameerika lööke Süüriale agressiooniks suveräänse riigi vastu, mis rikub rahvusvahelisi norme ja on toime pandud väljamõeldud ettekäändel,» lausus Peskov.

Moskva teatas samuti, et peatab Ühendriikidega sõlmitud kokkuleppe, mille eesmärk oli vältida Süüria kohal kahe riigi õhujõudude kokkupõrget. Välisminister Sergei Lavrovi sõnul kahjustab see kõik niigi kehvi USA-Vene suhteid.

Iraan: taunime USA ühepoolset tegevust

Iraan mõistis USA raketilöögi Süüria õhujõudude baasile tõsiselt hukka. «Me taunime igasugust ühepoolset tegevust ja USA sõjalaevade raketirünnakut Shayrati õhujõudude baasile teisipäeval Khan Sheikhunile tehtud arvatava rünnaku ettekäändel,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Bahram Ghassemi. Ghassemi hinnangul aitab USA raketirünnak peamiselt terrorirühmitusi ning komplitseerib olukorda Süürias ja regioonis veelgi.

Iraan on Venemaa kõrval Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi lähim liitlane ning on toetanud teda kodusõjas raha, relvade ja sõjaväenõunike, aga ka vabatahtlike võitlejatega.

Hiina: oleme jõu kasutamise vastu

Hiina välisministeeriumi esindaja Hua Chunying keeldus eile Pekingis otsesõnu USA õhulööke hukka mõistmast, kuid märkis, et Hiina on alati olnud jõu kasutamise vastu ja manitses Süüria konfliktis rahu säilitama.

«Praegu on kõige tähtsam hoida ära olukorra edasine halvenemine,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles