Kas britid müüsid Süüriale rünnakuks kasutatud kemikaale? (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria keemiarünnaku ohver
Süüria keemiarünnaku ohver Foto: Uncredited/AP/Scanpix

Suurbritannia inimõiguslaste arvates eksportisid britid 80ndatel Süüriasse ainet, millest toodeti läinud nädala keemiarünnakus kasutatud närvigaasi, vahendab Guardian. 

Idlibi provintsis enam kui 80 inimese elu nõudnud keemiarünnakus kasutati sariini- nimelist närvimürki. Kemikaale, millest sariini toodetakse, müüs Suurbritannia 80ndatel Süüriale. See asjaolu on pannud inimõiguslased küsima, millist osa mängisid britid rahvusvahelise hukkamõistu osaliseks saanud teos.

2014. aastal avaldas tollane Briti välisminister William Hague, et Suurbritannia eksportis aastatel 1983-1986 Süüriasse sadu tuhandeid tonne kemikaale, millest saab sünteesida närvimürke. «Neid kemikaale kasutatakse ka näiteks plastmassi ja ravimite tootmisel. Samas saab neist sünteesida sariini ja närvigaasi VX. Seepärast keelustati nende ainete eksport peale 80ndaid.»

Amnesty juures töötava anonüümseks jääda soovinud keemiarelvaeksperdi sõnul on aga taolisi närvimürke nii kaua äärmiselt raske säilitada. «Kõrgekvaliteedilist ja puhast sariini, mis nii kaua säiliks, on väga keeruline toota. Selleks on vaja kõrgtehnoloogilisi lahendusi, mida internetist ei leia,» sõnas ta.

Relvakaubanduse vastu võitlevate aktivistide sõnul ei viidanud miski nende kogutud tõendites, et britid viimase üheksa aasta jooksul Süüriale kemikaale müünud on.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles