KOHALIK VAADE: tagasihoidlik leedu professor tegi sajandi leiu

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Berliini pidi professor Liudas Mažylis minema öö otsa sõitva bussiga, ostis leiu järel Leedu riik talle tagasipileti ning ta võeti Vilniuse lennuväljas vastu tõelise rahvakangelasena
Kuigi Berliini pidi professor Liudas Mažylis minema öö otsa sõitva bussiga, ostis leiu järel Leedu riik talle tagasipileti ning ta võeti Vilniuse lennuväljas vastu tõelise rahvakangelasena Foto: Žygimantas Gedvila/15min.lt/Scanpix

See oli väike samm inimesele, kuid suur riigile, mis varsti tähistab sajandat sünnipäeva. Neid USA astronaudi Neil Armstrongi kuulsaid sõnu võib mugandatult kasutada ka sajandi leiu tähistamiseks – kaua kadunud olnud Leedu iseseisvusdeklaratsiooni originaal ilmus päevavalgele.

Kahest, saksa- ja leedukeelsest lehest koosnev dokument avastati 29. märtsil Saksa diplomaatilise arhiivi sügavustest. Mõneti on irooniline, et varandus leiti üles kohast, kus see tõenäoliselt olla võiski. Dokument on aja jooksul ja oma salapärase kadumisloo tõttu omandanud peaaegu Leedu püha graali tähenduse.

Seda otsiti kaevudest, haudadest, kodudest, isegi mesipuudest. Osa eksperte ja vandenõuteoreetikuid arvas, et dokument on ära põletatud, maha maetud, salapaika peidetud või igaveseks kaotsi läinud. Sellest on kirjutatud raamatuid ning leedulaste silmis on iseseisvusdeklaratsioon omandanud samasuguses väärtuse kui 1776. aastast pärit ja ilukirjanduseski sageli mainitud USA iseseisvusdeklaratsioon ameeriklastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles