Meedia: Stockholmi rünnaku kahtlusalune võttis teo omaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi Sergels Torgile toodud lilled, millega mälestatakse rünnakus hukkunuid
Stockholmi Sergels Torgile toodud lilled, millega mälestatakse rünnakus hukkunuid Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix

Rootsi ja Soome meedia teatel kuulas Rootsi politsei möödunud reedel Stockholmis aset leidnud rünnakus kahtlustatava mehe üle ja see isik võttis rünnaku toimepanemise omaks, rõhutades et ta tappis valeusu esindajaid.

Kinnitamata andmetel on kahtlusalune isik 39-aastane Rahmat Akilov, kes enda sõnul on seotud äärmusrühmistusega Islamiriik.

Rootsi politsei taba Akilovi möödunud laupäeval Stockholmi eeslinnas Märstas, mis asub Arlanda lennuvälja juures ja kus ta jäi silma oma ebatavalise käitumisega.

Väidetavalt sai kahtlusalune sündmuspaigalt põgenedes vigastada ja jättis endast maha vererea, mis juhtis politsei ta jälgedele. Mehel võisid vigastused tekkida, kui ta enda tehtud lõhkekeha plahvatas.

Rootsi lehe Aftonbladet andmetel oli rünnakust ja põgenemisest segamini mees läinud Märstas bensiinijaama, kus seal olnutele oli öelnud, et tema on rünnaku toimepanija.

Rootsi politseijuhid sõnasid eilsel pressikonverentsil, et Akilov oli nende vaatlusväljas kui äärmusrühmituste, kaasa arvatud Islamiriigi, toetaja. Mees levitas oma Facebooki leheküljel äärmuspropagandat ja talle meeldisid varasemate rünankute ohvrite pildid just selles mõttes, et need inimesed hukkusid.

Akilov olevat politseile pärast kinnivõtmist öelnud, et ta rünnakuga kaasnes sõnum, et USA juhitavad liitlased peaksid Süürias pommitamise lõpetama.

Mees olevat selgitanud, et ta ründas Stockholmis, kuna ka Rootsi kuulub lääneriikide koalitsiooni ning toetab Iraagis ja Süürias Islamiriigi vastast võitlust.

Akilovile määratud advokaat ei ole oma kliendi väidetavaid väljaütlemisi kommenteerinud.

Rootsi Julgeolekuteenistus (Säpo) teatas, et nad said Akilovi kohta vihje möödunud aasta sügisel ja alates sellest oli ta nende jälgimisobjektiks.

Usbekistanist pärit Akilov tahtis saada 2014. aastal Rootsis asüüli, kuid avaldus lükati Rootsi migratsioonivõimude poolt tagasi. 2016. aastal langetasid võimud otsuse ta Rootsis välja saata.

Stockholmi kesklinnas 7. aprillil toimunud autorünnakus hukkus neli ja sai vigastada umbes 20 inimest, kellest osade vigastused on rasked.

Stockholmi Sergels Torgile toodud lilled, millega mälestatakse rünnakus hukkunuid / MARKUS SCHREIBER/AP/SCANPIX
Stockholmi Sergels Torgile toodud lilled, millega mälestatakse rünnakus hukkunuid / MARKUS SCHREIBER/AP/SCANPIX Foto: Markus Schreiber/AP/Scanpix
Lilled politseiautole
Lilled politseiautole Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles