Norra tõstis terroriohu taset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommirühm Oslos.
Pommirühm Oslos. Foto: Fredrik Varfjell/NTB Scanpix/REUTERS

Norra võimud tõstsid eile terroriohu taset pärast seda, kui ööl vastu laupäeva tehti Oslo kesklinnas kahjutuks lõhkeseadeldis ja peeti kahtlusalusena kinni 17-aastane Venemaal sündinud noormees.

Varasema võimaliku terrorirünnaku ohutaseme asemel kehtib nüüd kõrgem ohutase, mille kohaselt on rünnakuoht tõenäoline. Norra julgeolekuteenistuse PST hinnangul on hiljutiste Stockholmi, Peterburi, Londoni, Berliini ja Nice´i rünnakute järel kasvanud risk, et sarnase käekirjaga rünnak võiks korduda ka Norras.

Uurijad pole täpsustanud 17-aastase kahtlusaluse motiivi. «Pole selge, kas 17-aastane noormees kavatses toime panna terrorirünnaku,» ütles PST juht Benedicte Bjørnland ajakirjanikele.

Kahtlusaluse advokaadi Aase Karine Sigmondi sõnul eitab noormees süüd, ka lükkas ta ümber Norra meedias ilmunud väited, et kahtlusaluse toetusest sunniitlikule äärmusrühmitusele ISIS.

«See oli poisi koerustükk,» ütles Sigmond ringhäälingule NRK. Advokaadi sõnul pole kahtlusalune radikaal ega islamist ning ta on ISISe, vägivalla ja radikaalse islami vastu.

Uurijad püüavad kindlaks teha, kas Venemaal sündinud, 2010. aastal Norrasse kolinud ja seal varjupaika taotlenud teismeline tegutses üksinda. Võimud pole täpsustanud kahtlusaluse rahvuslikku päritolu.

Norra meedia andmetel oli kahtlusalune varasemast julgeolekuteenistusele teada, kuid PST ei soovinud seda kommenteerida. NRK andmetel olid kohalikud politseid korduvalt teavitanud sellest, et Põhja-Norras elanud islamiäärmuslike vaadetega noormees võib olla ohtlik. Ringhäälingu andmetel kutsuti ta politseisse vestlusele ning temast teavitati ka PSTd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles