London ähvardab Vene valitsusametnike elu teha väga raskeks (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml.
Kreml. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Ühendkuningriik kavandab Venemaale uusi sanktsioone, kui Moskva ei lõika läbi sidemeid Süüria presidendi Bashar Al-Assadiga, kirjutas täna Briti päevaleht The Times.

Briti välisminister Boris Johnson nõuab, et lääneriigid koostaksid sanktsioone vastuseks möödunud nädalal Süürias toimunud ja teadaolevalt umbes 90 inimelu nõudnud keemiarünnakule mässuliste kontrollitud linnas.

Täna Itaalias algava kahepäevase G7 kohtumise eel on koostatud ka sanktsioonide kehtestamist käsitlev dokument, kirjutas väljaanne.

Johnson tahab, et G7 annaks kohtumise lõppedes välja ühisavalduse, milles öeldakse, et Venemaa peaks lõpetama Assadi režiimi toetamise, viima oma sõdurid Süüriast välja ning lubama abikonvoidel Süüriasse naasta.

Kui Vene president Vladimir Putin keeldub, siis soovib Johnson kehtestada Venemaale uusi sanktsioone, mis teeksid Vene valitsuse ametnikele elu väga raskeks.

Briti kaitseminister Michael Fallon ütles eile, et Ühendkuningriigi hinnangul on Venemaa keemiarünnakus kaudselt süüdi. Üks allikas andis The Timesile mõista, et Venemaa ei reageerinud infole, et peatselt kavatsetakse sooritada keemiarünnak.

Johnson teeb koostööd USA välisministri Rex Tillersoniga. Täna toimuval istungil kohtuvad nad ka oma Itaalia, Jaapani, Kanada, Prantsuse ja Saksamaa ametivenna ja Euroopa Liidu esindajatega. Pärast istungi lõppemist läheb Tillerson kolmapäeval Moskvasse.

Kõrged Briti ametnikud kahtlevad, kas Johnsoni ähvardus suudab patiseisu murda. Downing Street ei kommenteerinud, kas peaminister Theresa May toetab oma välisministri algatust kehtestada Venemaale lisasanktsioone. Üks endine diplomaat arvas, et sanktsioonid ei anna soovitud tulemust seni, kuni Venemaal on domineeriv positsioon Ida-Euroopa gaasiturul.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles