Ootamatu lahkumine: suri Hispaania esimene naiskaitseminister

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile leiti ootamatult surnuna aastatel 2008-2011 Hispaania kaitseministri ametit pidanud ja ka hiljem sealse Sotsialistliku partei juhtpoliitikute ridadesse kuulunud Carme Chacón, kel oli vanust vaid 46 aastat.

Chacón oli Hispaania esimene naissoost kaitseminister. Ta sai sellesse ametisse sotsialist José Luis Rodríguez Zapatero valitsuses. Enne kaitseministriks tõusmist jõudis ta vähem kui aasta pidada sama peaministri kabinetis elamumajandusministri ametit.

Sotsist poliitiku surnukeha leiti tema kodust pärast seda, kui naaber oli abi kutsunud. Briti uudistekanali BBC kohaselt arvatakse, et naise elu nõudis kaasasündinud südameprobleem. Sellesama tervisemure pärast olid arstid talle juba lapsepõlves soovitanud elada rahulikumat elu, samuti mitte saada lapsi.

Poliitik, kelle täisnimi oli Carme María Chacón Piqueras, sündis 1971. aasta 13. märtsil Kataloonias Esplugues de Llobregatis. Hariduselt oli ta jurist: bakalaureusekraadi saanud Barcelona ülikoolist ning seejärel õppinud veel Torontos Osgoode Halli õigusteaduskonnas, Kingstoni ülikoolis ja Quebeci Lavali ülikoolis.

Chacónist jäi maha vaid kaheksa aastat vana poeg Miquel. Kaitseministrina tekitas toona 37-aastane Chacón elevust, kui lendas seitse kuud rasedana Afganistani, et avaldada tunnustust oma riigi seal teenivatele sõduritele.

Ajalehele El Pais kommenteeris Chacón oma otsust toona sõnadega, et sõltumata sellest, kas ta on rase või mitte, on tema esmane kohustus külastada neid, kes riskivad oma eludega kõrgemate väärtuste ehk teiste inimeste vabaduse eest.

«Rase naine pole haige. Muidugi on raskem, kui sa oled rase ja päev otsa jalul. Ma tahtsin väljendada ühiskonna tänutunnet neile, kes seavad end ohtu tuues rahu konfliktipiirkondadesse,» lausus ta.

Pärast lapse saamist elas ta mõnda aega ministeeriumimajas, kus on ka oma lasteaed, et vältida väikse lapse juurde koju reisimisega kaasnevat ajakulu. Tema kaitseministri karjääri aega jäi muuseas ka Hispaania ELi eesistumine ja keerukad kõnelused Airbusi A400M sõjaväe transpordilennukile lisarahastuse saamiseks.

Chacóni peeti korduvalt peapretendendiks Hispaania sotside juhikohale. Ta oli üks neid katalaani poliitikuid, kes seisis aktiivselt vastu oma sünnipiirkonna Hispaaniast eraldumisele.

Tema esimese naisena kaitseministriks tõusmist peeti sümboolseks mitte ainult soolise võrdõiguslikkuse, vaid ka Hispaania reaktsioonilisest frankistlikust pärandist lahti murdmise mõttes.

Ka praeguses konservatiivses Rahvaerakonna valitsuses on kaitseminister naissoost. «Ma olen endise ministri pärast sügavas leinas,» vahendas minister Dolores de Cospedali sõnu BBC. «Minu südamlik kaastunne tema perele, sõpradele ja Sotsialistlikule parteile. R.I.P.»

Hispaania praegune kaitseminister Maria Dolores de Cospedal 23. märtsil Washingtonis, kus kohtus USA kolleegi James Mattisega. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix
Hispaania praegune kaitseminister Maria Dolores de Cospedal 23. märtsil Washingtonis, kus kohtus USA kolleegi James Mattisega. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix Foto: YURI GRIPAS/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles