Soome valib sõjalaevahankes kolme lahingusüsteemide firma vahel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome mereväe alus.
Soome mereväe alus. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/Scanpix

Soome kaitsevägi avalikustas täna kolm firmat, millest üks ehitab läbirääkimiste lõppedes lahingusüsteemid sõjalaevahankes ostetavatele laevadele.

Lahingusüsteem koosneb relvadest, sensoritest ja juhtimissüsteemidest. Firmad peavad esitama ka lahenduse, kuidas süsteemid laevadega integreeritakse.

Sõelale jäid Saksa Atlas Elektronik GmbH, Kanada Lockheed Martin Canada Inc ja Rootsi Saab Ab.

Kaitseväe logistikaosakond küsis eelmise aasta lõpus 12 kodu- ja välismaiselt firmalt lahingusüsteemi pakkumist. Vastus saadi kaheksalt firmalt. Osakond tegi pakkumise küsimisel koostööd mereväe, kaitseväe juhatuse ning kaitseministeeriumiga.

Hankeprotsessi erapooletuse tagamiseks kaasati väljaspool kaitseväge asuv osapool, lisati teates.

Valiku langetamisel olid kriteeriumiteks lahingusüsteemi integreeritus, tehniline võimekus, projekti täideviimise võimekus, kaubanduslikud ja juriidilised nõudmised, elukaare tagamise võimekus, koostöövõimekus, kvaliteet ja turvalisus.

Logistikaosakond saadab väljavalitud firmadele läbirääkimistekutse ja esialgse vastupakkumise mais. Sellega käivitub läbirääkimiste etapp, mille lõppedes tahetakse 2018. aastal sõlmida hanke võitjaga leping.

Soomel seisab ees mitu suurt sõjatehnikahanget, millest ühe raames kavatsetakse järgmisel aastakümnel 1,2 miljardi euro eest välja vahetada riigi sõjalaevastik.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles