Mosuli hüljatud karu ja lõvi pääsesid lõpuks sõjast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljatud karu Lula 28. märtsil Muntazah al-Nouri loomaaias.
Hüljatud karu Lula 28. märtsil Muntazah al-Nouri loomaaias. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Scanpix

Veebruaris Mosuli eraloomaaiast õnnetus seisus leitud loomad, näiteks lõvi Simba ja karu Lula, said sõjast laastatud Iraagi linnast pääsetud.

Loomad leiti hüljatuna oma puuridest. Tolmuste ja roojastena. Sel nädalal aitas heategevusorganisatsioon Four Paws (e k Neli Käppa) nad lõpuks ikka veel lahingupaigaks olevast linnast paremale elule Jordaanias.

Suur osa Simba ja Lula senisest elukohast, Montazah al-Morouri loomaaiast, on lahinguis rängalt kannatada saanud. Suur osa seal peetud loomadest – nende seas emalõvi, ahvid ja küülikud – hukkusid sõjategevuse tagajärjel või surid lihtsalt nälga.

Lõvi Simba 28. märtsil. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Scanpix
Lõvi Simba 28. märtsil. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Scanpix Foto: AHMAD GHARABLI/AFP

Four Pawsi missiooni juhtinud egiptuse-austria loomaarsti Amir Khalili sõnul põdesid lõvi ja karu esimene kord, kui ta neid veebruaris nägi, haigusi, mille põhjuseks oli peaasjalikult nälg ja hoolduse puudumine. Mõlemal oli probleeme hammastega, Lulal ka kopsupõletik ja Simbal haiged liigesed.

Järgmisel kuul hakkas Khalil ajama pabereid, et saada Iraagi valitsuselt luba viia loomad riigist välja parema hoolduse alla. Esimene katse loomad minema viia nurjus, kui kontrollpunktis peeti neid vedanud veok üheksaks päevaks kinni. Simbal tekkisid selle ajaga hingamisraskused.

Kui lennuk karu ja lõviga lõpuks esmaspäeval Jordaania poole teele asus, sõnas Khalil, et see on nende jaoks uus elu. «Nüüdsest ei pea nemad enam selles sõjas osalema,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles