Paljastuv õud: suur osa Aafrika migrantidest lõpetab Liibüa orjaturgudel (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni abil Liibüast kodumaale naasvad gambialased.
Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni abil Liibüast kodumaale naasvad gambialased. Foto: LUC GNAGO / Reuters / Scanpix

Sahara-alusest Aafrikast tulevaid migrante müüakse Liibüas orjaturgudel, hoiatab Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM).

«Mida rohkem IOM Liibüasse süveneb, seda enam saame teada, et see on migrantidele pisarate org,» rääkis IOMi direktor Mohammed Abdiker.

Samasugust šokeerivat infot on IOM saanud ka naaberriik Nigerist. Näiteks sel nädalal õnnestus neil sealt koju saata noor Senegali mees, keda oli seal orjuses peetud mitu kuud.

Senegallane, kellest on teada vaid initsiaalid SC, rääkis, kuidas ta läbi Sahara põhja rändas ja jõudis inimkaubanduskeskusena tuntud Agadezi linna. Seal küsisid inimsmugeldajad talt Liibüa poole edasi saamise eest umbes 320 USA dollarit. Enne kui põhja poole sõitma pidanud veok talle järele tuli, pakkus SC-le elupaika inimsmugeldaja ise.

«Osteti» sealt ka SC, kes toimetati seejärel eravaldusse, kus hoiti juba rohkem kui 100 Sahara-alusest Aafrikast tulnud inimest.

Kui teda ja kaasteelisi vedanud auto jõudis pärast rohkem kui kaks päeva kestnud teekonda Liibüa edelaossa, väitis autojuht, et temale pole inimsmugeldaja midagi maksnud. Ning toimetas oma kastitäie migrante parkimisplatsile, kus toimus orjaturg.

«Osteti» sealt ka SC, kes toimetati seejärel eravaldusse, kus hoiti juba rohkem kui 100 Sahara-alusest Aafrikast tulnud inimest. Sealt helistasid vangistajad oma pantvangide lähedastele, tihti ka piinasid neid telefoni lähedal, et perekond seda kuuleks. SC perelt nõuti umbes 480 dollariga võrduvat summat, mida ta aga ei saanud.

Seepeale müüdi SC edasi järgmisse pantvangistusse. Nüüd oli tema «hind» kerkinud juba 970 dollariga võrduvale summale. SC sai mingi osa rahast oma lähedastelt ja pääses selle tulemusel natuke kergemale tööle vangistuses – tõlgiks.

SC kirjelduste kohaselt osteti orjaturult uusi pantvange asemele niipea, kui mõni seni kinni hoituist kas vabanes või suri. Naisi aga ostsid liibüalased endale seksiorjadeks.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles