Nigeeria islamistid kasutavad enesetapurünnakutes üha rohkem lapsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami liider Abubakar Shekau eelmise aasta lõpul oma järjekordses videopöördumises.
Boko Harami liider Abubakar Shekau eelmise aasta lõpul oma järjekordses videopöördumises. Foto: HO/AFP

Nigeeria islamistide terrorirühmitus Boko Haram kasutab enesetapurünnakutes üha rohkem lapsi ja eriti tüdrukuid, teatas kolmapäeval ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF.

Organisatsiooni andmetel on laste sundimine enesetaputerroristideks hoogustunud eriti 2017. aasta esimeses kvartalis, mil taolisi rünnakuid korraldati 27. Veel aasta tagasi oli samal perioodil arvuks üheksa.

Alates 2014. aastast on islamistid Nigeerias enesetapurünnakuteks sundinud 117 last, kelles suur enamus olid tüdrukud.

Nigeeria julgeolekjõudude andmetel on Nigeerias viimastel aastatel enesetapurünnakuid sooritanud üle 200 teismelise tüdruku. Lapsi sunnitakse rünnakuteks hirmutamise, ähvarduste ja vägivallaga, muu hulgas lubatakse tappa nende vanemad või teised pereliikmed.

Nigeeria võimuesindajad hoiatasid aasta alguses, et naissoost terroristid võivad enesetapurünnakus kaasas kanda sülelapsi, et sellega julgeolekujõude eksitada. BBC informatsiooni kohaselt lasi jaanuaris kaks sülelapsega naist ennast õhku Madagali linnas. Naised pääsesid läbi turvakontrolli beebide abil. Nigeeria võimud kardavad, et sülelaste kasutamine enesetapurünnakutes muutub üha sagedamaks.

Boko Haram alustas 2009. aastal ülestõusu Nigeeria kirdeosas šariaadiseadusel põhineva riigi rajamiseks. Alates Boko Harami võitlejate väljatõrjumisest linnadest ja küladest on äärmuslased hakanud üha rohkem ründama tsiviilelanikke.

Nigeerias on Boko Harami vägivald nõudnud seitsme aasta jooksul üle 20 000 inimelu ning 2,6 miljonit inimest on kodudest põgenenud. Rühmitus on laienenud ka Nigeeria naaberriikidesse ja omandanud regionaalse mõõtme.

Boko Haram juht hoiatas eelmisel aastal USA presidendiks valitud Donald Trumpi, et sõda lääne vastu "on alles alanud".

"Ärge laske end veenda inimestel nagu Donald Trump ning rahvusvahelisel koalitsioonil, mis võitleb Iraagis, Süürias, Afganistanis ja mujal meie vendade vastu. Meie sõda on alles algamas," ütles Abubakar Shekau internetikeskkonda YouTube postitatud pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles