Liibanoni sõjavägi otsib röövitud eestlasi intensiivselt

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni politseinikud eestlaste jalgratastega.
Liibanoni politseinikud eestlaste jalgratastega. Foto: SCANPIX

Liibanoni armee kinnitusel otsitakse seitset röövitud eestlasest jalgratturit intensiivselt taga riigi idaosas Bekaa orus.

Sõjavägi ja politsei panid püsti kontrollpunktid ning kammisid öösel Kfar Zabadi mägises piirkonnas läbi mitmeid kohti, rääkis sõjaväe pressiesindaja AFP-le.

«Alustasime regiooni keskel operatsiooniga ja me otsime läbi kõik kahtlaselt näivad paigad,» rääkis ta. «Me loodame nad täna üles leida.»

Seitse Eesti meest (vanuses 25-40 aastat) olid saabunud Liibanoni Süüriast. Relvastatud jõuk pidas nad kinni eile kella 17.30 paiku kohaliku aja järgi Zahle tööstuspiirkonnas.

Ametnike sõnul olid jõugu kasutuses kaks valget kaubikut ja üks tume Mercedes, millel polnud numbrimärke.

«Neid sunniti relva ähvardusel ronima kaubikutesse, mis võtsid seejärel suuna Bekaa oru idaosas asuva Kfar Zabadi suunas,» rääkis julgeolekuametnik.

Postimees.ee andmetel oli röövitute näol tegemist kogenud rattaretkelistega ning kõnealune reis oli pikalt plaanitud. Liibanoni ja Süüria avastamise reisi pikkus pidi olema kaks nädalat.

Bekaa orus eksisteerib seadusetus ja narkokaubandus, piirkonnas toimub vaenutsevate klannide kokkupõrkeid.

Mitmed riigid on soovitanud oma kodanikel võtta tarvitusele ettevaatusabinõud, vältides kõrvalteid ja kaugeid piirkondi ning seda eriti Bekaa põhjaosas.

Ameerika Ühendriigid soovitavad oma kodanikel Liibanoni üldse mitte sõita.

Mitmed Zahle piirkonnas elavad inimesed tunnistasid AFP-le, et inimrööv võib riigi imagot veelgi kahjustada. «See ei ole Liibanoni jaoks hea,» kinnitas Fadi Shmimi, kellele kuuluv kauplus asub piirkonna lähistel, kus eestlased rööviti. «Need inimesed tulid siia turisminduse pärast ja see intsident mõjutab sektorit kindlasti,» lisas ta.

Palestiina Vabastamise Rahvarinde Keskväejuhatus (PFLP-GC) omab piirkonnas sõjaväebaasi, kuid Süüria-meelse grupeeringu pressiesindaja kinnitusel pole neil inimrööviga mingit pistmist.

Lääneriikide kodanike röövimised on Liibanonis pärast 1990ndaid väga haruldased. Ajavahemikus 1982-1990 võeti seal pantvangi ligi 100 välismaalast, peamiselt ameeriklased ja lääneeurooplased.

Eelmise aasta septembris rööviti kaks Poola turisti, kuid armee päästis nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles