Venemaa on valmis Ühendriikidega leppe taastama (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja USA välisminister Rex Tillerson 2011. aastal.
Vene president Vladimir Putin ja USA välisminister Rex Tillerson 2011. aastal. Foto: © RIA Novosti / Reuters/REUTERS

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles kolmapäeval Moskvas, pärast kohtumist oma USA ametivenna Rex Tillersoniga, et nii Venemaa kui Ühendriigid peavad vajalikuks ÜRO juurdluse algatamist Süürias aset leidnud arvatava keemiarelvarünnaku suhtes.

Putin võõrustas Tillersoni ja Vene välisministrit Sergei Lavrovi, sõnas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

USA ja Venemaa vahelised niigi jahedad suhted on halvenenud veelgi pärast arvatavat keemiarelvarünnakut Süürias eelmisel nädalal, millele järgnes USA raketirünnak Süüria valitsusvägede õhuväebaasi pihta. Moskva on Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimivägede suurim liitlane alates 2015. aasta lõpust.

«Võib öelda, et usalduse tase töötasandil, eriti sõjalises sektoris, ei ole paranenud, pigem kindlasti halvenenud,» ütles Putin usutluses telekanalile Mir.

«Kus on asitõendid keemiarelvade kasutamise kohta? Neid pole. Ometi on toimunud kindel rahvusvahelise õiguse rikkumine. See on ilmselge fakt,» ütles ta.

Tillerson ütles kohtumise alguses, et soovib "luua selgust ühistes eesmärkides ning ühistes huvides - isegi valdkondades, kus meie (USA ja Venemaa) taktikaline lähenemine võib olla erinev - ja ka valdkondades, kus esinevad teravad erinevused".

Tegemist on president Donald Trumpi administratsiooni kõrgema liikme esimese Moskva-visiidiga.

Lavrov sõnas Tillersonile, et Moskva tahab mõista Washingtoni «tegelikke soove» ja hoiatas, et Kreml peab tulevasi potentsiaalseid USA rünnakuid Süüria vastu «ebaseaduslikeks». Tulevaste USA rünnakute vältimine on Kremli jaoks «fundamentaalselt oluline», ütles Vene välisminister.

Samuti on Venemaa hinnangul vastuvõetamatu Süüria-vastane resolutsioon, mida USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa tahavad Damaskuse suhtes seoses arvatava keemiarünnakuga esitada ÜRO Julgeolekunõukogule ja mille Moskva praegusel kujul on lubanud vetostada.

Kolm lääneriiki tahavad Süüria valitsuse koostööd juurdluses väidetava keemiarünnaku suhtes.

Putin avaldas teisipäeval arvamust, et olukord Süüria keemiarünnakuga meenutab 2003. aastat, mil USA esitles justkui Iraagist avastatud keemiarelva.

«See meenutab kangesti 2003. aasta sündmusi, mil USA esindajad esitlesid ÜRO Julgeolekunõukogus justkui Iraagist avastatud keemiarelva. Sellele järgnes Iraagi sõjakampaania, mis päädis riigi hävitamisega, terroriohu suurenemisega ja Islamiriigi ilmumisega rahvusvahelisele näitelavale,» vastas Putin pressikonverentsil pärast läbirääkimisi Itaalia presidendiga Interfaxi küsimusele, lisades, et sama toimub ka praegu ja «partnerid noogutavad takka.»

Samuti on Putin süüdistanud Assadi oponente keemiarelvarünnakute lavastamises ning seejärel Damaskuse süüdistamises, eesmärgiga tõmmata USA sügavamale Süüria relvakonflikti.

Venemaa on valmis taastama leppe

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles kolmapäeval, et Venemaa on valmis taastama USA raketilöögi tõttu peatatud kokkuleppe, mille eesmärk oli vältida Süüria kohal kahe riigi õhujõudude kokkupõrget.

Nõndanimetatud dekonfliktliin on olnud elusid päästev, kuigi ebatäiuslik vahend sestsaadik, kui Venemaa 2015. aastal president Bashar al-Assadi toetuseks konflikti sekkus.

Kuigi Ühendriigid kasutasid kuuma liini, et Venemaad raketilöögist Assadi õhuväebaasile teavitada, reageeris vihane Moskva sellele avaldusega, et ei kavatse enam ameeriklastega koostööd teha.

«President kinnitas täna valmisolekut taastada intsidentide vältimise ja õhulendude ohutuse tagamise memorandumi kehtivus, kui Ameerika koalitsioon kinnitab oma esialgseid eesmärke, aga nimelt võitlust IS-i ja Al-Nusra vastu,» märkis Lavrov.

Reedel kohtub Lavrov Moskvas Iraani ja Süüria välisministritega.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles