Venemaa vetostas ÜRO keemiarünnaku uurimise resolutsiooni (38)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa vetostas ÜRO keemiarünnaku uurimise resolutsiooni.
Venemaa vetostas ÜRO keemiarünnaku uurimise resolutsiooni. Foto: MAXIM SHIPENKOV/AFP

Venemaa pani kolmapäeval veto ÜRO resolutsioonikavandile, mis nõuab Süüria valitsuselt koostööd uurimisega keemiarünnaku osas, milles Lääs süüdistab president Bashar al-Assadi vägesid.

Tegemist on kaheksanda korraga, kus Venemaa kasutab oma vetoõigust ÜRO julgeolekunõukogus, et blokeerida samme oma liitlase vastu Damaskuses.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Ühendriigid esitasid resolutsioonikavandi vastuseks 4. aprilli toimunud arvatavale sariinirünnakule, milles hukkus 87 inimest, sealhulgas 31 last.

Samuti vetoõigusega Hiina ei hääletanud, nagu ka Kasahstan ja Etioopia.

Boliivia hääletas kavandi vastu, ülejäänud kümme selle poolt.

Venemaa pani veto ajal, mil USA välisminister Rex Tillerson ütles pärast läbirääkimisi Moskvas, et usalduse tase Ühendriikide ja Venema vahel on väga madal.

Resolutsioonikavandis mõisteti arvatav rünnak hukka ja väljendati nõukogu täielikku toetust Keemiarelva Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) uurijatele.

Kavandis nõuti, et Süüria valitsus esitaks lennuplaane ja muud teavet oma sõjaväeoperatsioonide kohta 4. aprilli, edastaks kõigi lennukite komandöride nimed ning võimaldaks ÜRO uurijatele juurdepääsu oma õhuväebaasidele.

Briti välisminister Boris Johnson ütles, et on Venemaa vetost jahmunud.

«See asetab Venemaa selles vaidluses valele poole,» on öeldud Johnsoni avalduses.

Prantsusmaa: Venemaa kannab oma veto tõttu rasket vastutust

Prantsusmaa sarjas kolmapäeval Venemaad, kes vetostas ÜRO resolutsioonikavandi, milles nõuti Süüria valitsuselt koostööd arvatava keemiarünnaku uurimisel.

«Venemaa kannab rasket vastutust oma süstemaatilise vastuseisu tõttu (oma liitlase Assadi kaitsmiseks) mitmepoolsele reaktsioonile Süüria küsimuses,» märkis Prantsuse presidentuur.

«Tegemist on kaheksanda korraga, kus Venemaa valib vastuseisu nõukogu enamusele,» seisab Prantsuse presidendi avalduses.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles