Trump kahtleb Süüria keemiarünnaku toimumises Moskva teadmata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: SIPA/Scanpix

USA president Donald Trumpi sõnul on kindlasti võimalik, kuid ilmselt ebatõenäoline, et Süüria võis korraldada hiljutise keemiarünnaku ilma Venemaa teadmata.

Trump ütles kolmapäeval pärast kõnelusi NATO peasekretäriga antud pressikonverentsil, et talle meeldiks mõelda, et Vene presidendi Vladimir Putini valitsus ei teadnud sellest.

Ent ta märkis samas, et venelased olid kohal Süüria lennuväebaasis, kust rünnak möödunud nädalal käivitati. Venemaa on Süüria presidendi Bashar al-Assadi võtmetoetaja ning USA süüdistab just Assadit keemiarünnakus, milles hukkus vähemalt 87 tsiviilisikut.

USA president reageeris keemiarünnakule korraldusega anda raketilöök Süüria õhuväebaasile. Trumpi sõnul uurib kaitseminister Jim Mattis, kas venelased teadsid keemiarünnakust ette.

USA välisminister Rex Tillerson ütles pärast läbirääkimisi Moskvas, et Ühendriikidel ei ole teavet Venemaa osalusest Idlibi provintsi keemiarünnakus.

"Mis puudutab Venemaa kaassüüd või teadmist keemiarünnakust, siis meil ei ole kindlat informatsiooni, mis osutaks Vene vägede osalusele selles rünnakus," lausus ta.

"Küll aga me teame seda, ning oleme väga kindlad oma järeldustes, et rünnaku kavandasid ja korraldasid režiimiväed Bashar al-Assadi käsul," lausus Tillerson.

Vene välisminister Sergei Lavrov aga kordas, et Moskval ei ole Damaskuse osaluse kohta mingeid tõendeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles