Video: Trump muutis NATO mõttekuse osas meelt (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg ja Donald Trump.
Jens Stoltenberg ja Donald Trump. Foto: Olivier Douliery/SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump muutis oma seisukohta NATO suhtes – organisatsioon ei olevat erinevalt tema varasematest väidetest enam iganenud. 

Ühenduse peasekretäri võõrustav Trump ütles, et oht terrorismi poolt annab organisatsiooni tähtsusele juurde. Ta kutsus NATOt üles, et see teeks rohkem oma Iraagi ja Afganistani partnerite aitamiseks.

Trumpi varasemad väljaütlemised NATO teemal oli pannud mitmed Washingtoni liitlased muretsema. President on seadnud korduvalt küsimärgi alla ühenduse mõttekuse ning eriti USA ebaproportsionaalselt suured sissemaksed selle eelarvesse.

Ameeriklase sõnul oli tal Stoltenbergiga viljakas arutelu terrorismivastasest võitlusest. «Kaebasin selle üle tükk aega tagasi, kuid nüüd on nad teinud muutusi, nad võitlevad tõepoolest terrorismiga,» selgitas Trump. «Ütlesin, et NATO on iganenud. Enam ta ei ole seda.»

Samas kordas Trump oma soovi, et liikmesriigid panustaksid ühisrahastusse rohkem. «Kui teised riigid maksaksid oma õiglase osa selle asemel, et jääda puudujäägi maksmisel lootma Ühendriikide peale, oleks meil kõigil palju turvalisem,» lausus president.

Stoltenberg tänas Trumpi suurepärase ja väga viljaka kohtumise eest. See toimus vaid mõned tunnid pärast seda, kui Moskvas said kokku USA välisminister Rex Tillerson ja Venemaa president Vladimir Putin.

«Asjad läksid üsna hästi. Ehk isegi paremini, kui ootasime,» lausus Trump tolle kohtumise kohta. «Hetkel ei saa me Venemaaga üldse läbi. Võib olla, et Vene-suhete osas oleme me kõigi aegade madalaimas punktis,» täpsustas ta. 

Vaata videost Trumpi sõnavõttu NATO kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles