Euroopa kohus: Venemaa vastutab Beslani veresauna eest (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beslanis hukkunute lähedased mullusel mälestusüritusel.
Beslanis hukkunute lähedased mullusel mälestusüritusel. Foto: Anton Podgaiko/TASS/Scanpix

Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas, et Venemaa ei võtnud kasutusele meetmeid, mis aidanuks vältida 2004 aastal Beslani linna koolimajas toimunud verist pantvangidraamat.

Samuti kritiseeris kohus Moskva uurimist toimunu suhtes. 

Koolimaja ründasid tšetšeeni terroristid, kes võtsid pantvangi üle tuhande inimese, kellest suur osa olid lapsed. Pantvangid olid kogutud kokku spordisaali, kuhu olid korvpallirõngaste külge kinnitatud lõhkekehad.

Piiramine lõppes sellega, et Vene eriväed korraldasid koolimajale tormijooksu. Plahvatustes ja tulevahetuses said teiste seas surma 186 last. Eluga pääses ja kohtu alla läks ainult üks terroristidest.

Vene sõdurid Beslani koolimaja ees. Foto: Juri Tutov/AFP/Scanpix
Vene sõdurid Beslani koolimaja ees. Foto: Juri Tutov/AFP/Scanpix Foto: Yuri Tutov/AFP

Sellest ajast saati on ellujääjad ja hukkunute omaksed soovinud teada, kas päästeoperatsiooni käigus oleks saanud sellist ohvrite hulka vältida. Ühtegi ametnikku pole toimunu eest vastutusele võetud, Venemaal algatatud ametlik uurimine jooksis mitu aastat tagasi ummikseisu.

Rühm veresauna üleelanud lapsi. Foto: Scanpix
Rühm veresauna üleelanud lapsi. Foto: Scanpix Foto: Tong Guoqiang/UPPA/Photoshot

Strasbourgis asuva Inimõiguste Kohtu poole pöördusid rohkem kui 400 inimest, kes loodavad, et Euroopa suudab küsimustes vastuseid leida. 

«Meil on selle sõnastusega võimatu nõustuda,» kommenteeris Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov. «Taoline sõnastus on rünnaku üle elanud riigi jaoks absoluutselt vastuvõetamatu,» ütles ta. 

Vaata allpoolt kaadreid sellest, kuidas pantvangid 13 aasta eest Beslani koolimajast põgenesid. 

Parandus kell 13:19.

Varasemas versioonis oli kirjas, et kohutotsus pole siduv. Tegelikult on seotud riigid kohustatud seda täitma, kuid puuduvad sunnimehhanismid selle kindlustamiseks. 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles