ELi pagulaskvoot sulab oodatust viis korda väiksemaks (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbosele jõudnud Eritrea ja Etioopia kristlastest pagulaskandidaadid palvusel.
Lesbosele jõudnud Eritrea ja Etioopia kristlastest pagulaskandidaadid palvusel. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / Scanpix

Kui algselt pidanuks ELi maad tänavu septembriks Kreekast ja Itaaliast ümber asustama 160 000 pagulast, siis nüüd kärbib Euroopa Komisjon selle numbri tõenäoliselt vaid 33 000-le, kirjutab EUObserver.

«Nende inimeste arv, kes kvalifitseeruvad Itaaliast ja Kreekast ümberasustamisele, on tõesti osutumas väiksemaks kui algsed numbrid,» tunnistas eile ELi rändevolinik Dimitris Avramopoulos.

10. aprilli seisuga oli suudetud migratsioonikoorma all ägavast Kreekast ja Itaaliast teistesse ELi riikidesse ümber paigutada vaid 16 340 inimest. Veel umbes 14 000 praegu Kreekas ja 3500 Itaalias viibivat migranti on registreeritud kui suure tõenäosusega asüülikõlbulikud ning ootavad ümberkolimist teistesse ELi maadesse.

«On täiesti võimalik kolida need, kes Kreekas ja Itaalias kvalifitseeruvad septembri lõpuks ümber,» ütles Avramopoulos. «Numbrid, mis ma teile täna andsin, tõestavad, et lõpuks on see skeem tööle hakanud.»

Näiteks mõned ELi riigid on deklareerinud, et võtavad vastu vaid üksi lastega olevaid naisi, kõige ebapopulaarsem ümberasustatavate grupp on vallalised mehed.

Kui just märksa rohkem inimesi tõenäoliselt asüülikõlblikeks ei tunnistata, ongi septembri lõpuks ümberasustatavate arv 33 840. Avramopoulosi sõnul põhinesid esialgsed märksa suuremad numbrid kalkulatsioonidel, mis tehti kahe aasta taguste migratsioonivoogude põhjal. Nüüd, kus Türgist üle Egeuse mere Kreeka saartele tulevate inimeste hulk on kokku kuivanud, on seis sootuks teine.

Kreeklasest volinik kiitis oma pressikonverentsil eraldi Austriat. Kuigi Viin oli enne palunud endale tänavuseks erandit seoses sellega, et maismaad mööda tuli juba otse nende juurde suur hulk pagulaskandidaate, nõustusid nad vastu võtma 50 last Itaalia laagritest.

Ümberasustamist aeglustavad erinevad tingimused, mida erinevad ELi riigid seavad.

Näiteks mõned ELi riigid on deklareerinud, et võtavad vastu vaid üksi lastega olevaid naisi, kõige ebapopulaarsem ümberasustatavate grupp on vallalised mehed. Mõnes kohas aga ollakse konkreetselt mõne rahvusrühma vastu – näiteks Bulgaaria keeldub vastu võtmast eritrealasi, kuigi sellest repressiivsest riigist pagenud inimesed on tunnistatud tõsiselt varjupaika vajavaiks.

Teistel leidub logistilisi erisoove. Näiteks Saksamaa ja Prantsusmaa võtavad oma kvoodipagulasi kuu lõpus toimuvate erilendudega. Mõned teised riigid aga toovad varjupaigasaajaid tavaliste liinilendudega, mis omakorda on hajutatud üle kuu.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles