Moskva: Montenegro liitumine NATOga lõhestab Euroopat (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegrolased tunamullu NATO vastu meelt avaldamas.
Montenegrolased tunamullu NATO vastu meelt avaldamas. Foto: SAVO PRELEVIC/AFP/Scanpix

Venemaa väliministeerium nimetas täna Ameerika Ühendriikide otsust kiita heaks Montenegro liitumine NATOga väga ekslikuks sammuks.

Montenegro liitumise NATO-ga peavad alliansi teised liikmed ratifitseerima. Eile andis oma heakskiidu ühenduse mõjuvõimsaima riigi USA president Donald Trump.

Vene välisministeeriumi avalduse järgi peegeldab tema otsus vastasseisu loogikat Euroopa mandril ning loob uusi eraldusjooni.

«Peame kurssi, mis viib Montenegro NATOsse, väga ekslikuks. See läheb fundamentaalselt vastu selle riigi huvidele ning kahjustab stabiilsust Balkanil ja Euroopas tervikuna,» avaldas Venemaa.

Moskva hinnangul surusid NATOga liitumise Montenegrole peale käpiknukkudest mittetulundusühingud, mis teevad tööd selle nimel, et luua illusioon avalikkuse toetusest Montenegro võimude ühekülgsele poliitikale.

Aadria mere ääres asuva Montenegro elanikkond koosneb enamjaolt õigeusku järgivatest slaavlastest ning Moskva on pikalt pidanud riiki enda mõjusfääri kuuluvaks.

Montenegro loodab saada NATO liikmesriigiks tänavu. See tugevdaks alliansi kohalolu Balkanil – Kreeka, Horvaatia ja Albaania on juba ühenduse liikmed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles