USA heidetud nn emapommi plahvatuses sai surma vähemalt 36 ISISe võitlejat (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GBU-43/B-tüüpi pomm Elgini õhuväebaasis.
GBU-43/B-tüüpi pomm Elgini õhuväebaasis. Foto: Reuters/ScanPix

Eile õhtul Afganistanis toimunud Ameerika Ühendriikide õhurünnakus sai surma vähemalt 36 sunniitliku äärmusrühmituse ISIS võitlejat.

Afganistani kaitseministeeriumi teatel hävitati riigi idaosas Nangarhari provintsis Achini piirkonnas toimunud rünnakus ka ISISe pelgupaigad ja tunnelikompleks. Afganistani võimude kinnitusel pole ohvrite seas tsiviilisikuid. 

Afganistani presidendi pressiesindaja Shah Hussain Murtazawi ütles BBC-le, et rünnakus sai surma ka ISISe komandör Siddiq Yar. Murtazawi sõnul olid ISISe võitlejad saabunud Afganistani Pakistanist.

Rünnakus kasutati GBU-43/B-nimelist pommi, mida tuntakse ka nn kõigi pommide emana. Pomm, mille plahvatuse tugevus on 11 tonni TNTd, toimetati kohale transpordilennukil MC-130.

«GBU-43/B on tuumapommi järel suurim pomm, mida on lahingus kasutatud,» teatas Ühendriikide õhujõudude esindaja kolonel Pat Ryder uudisteagentuuri AFP vahendusel. Esimest korda kastetati pommi 2003. aastal (vaata juures olevast videost).

«Plahvatus oli suurim, mida olen elus näinud. Tornina kõrgunud leegid neelasid piirkonna,» kirjeldas Achini piirkonna kuberner Esmail Shinwari AFP-le.

Loe lisaks: USA heitis Afganistanis ISISe tunnelite pihta «võimsaima pommi»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles