Marine Le Peni tabas tagasilöök (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaamplakat Marine Le Peniga.
Reklaamplakat Marine Le Peniga. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa prokuratuur palus Euroopa Parlamendil võtta ära saadikupuutumatus Prantsusmaa presidendiks pürgivalt eurosaadikult Marine Le Penilt.

Prantsusmaa õigusallikate sõnul esitati taotlus möödunud kuu lõpus, kuna Le Pen ei ilmunud ettenähtud ajal 10. märtsil uurijatele selgitusi andma. Põhjendusena viitas Le Pen oma saadikupuutumatusele.

Le Peni kahtlustatakse üle 300 000 euro ELi maksumaksjate raha väärkasutamises, mille eest olevat ta maksnud palka oma erakonnakaaslastele töö eest, mis polnud seotud parlamenditööga.

Prantsuse on sellega seoses kinni pidanud Le Peni personaliülema Catherine Griset’ ja on läbi otsinud Rahvusrinde peakorteri. Le Pen eitab süüd ja keeldub raha tagasi maksmast.

Märtsi alguses hääletas Euroopa Parlament Le Penilt saadikupuutumatuse ära võtmise poolt, kuid mitte ELi raha väärkasutamise pärast.

Juba mullu oktoobris taotles Prantsusmaa justiitsminister Le Penilt saadikupuutumatuse äravõtmist seoses sellega, et Le Pen avaldas oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol 2015. aastal pilte ISISe äärmusrühmituse võitlejate toime pandud hukkamistest. Sel moel vastas Le Pen ühele ajakirjanikule, kes võrdles ISISt Le Peni juhitava erakonnaga.

Kodumaal võib Le Peni vägivaldsete fotode avaldamise eest oodata rahatrahv või kuni kolmeaastane vabadusekaotus. Le Pen on ka seda süüdistust nimetanud poliitiliseks sekkumiseks tema valimiskampaaniasse.

Le Peni jaoks polnud tegu esimese korraga, kui Euroopa Parlament temalt saadikupuutumatuse ära võttis. Sama juhtus 2013. aastal pärast seda, kui ta oli võrrelnud moslemite avalikke palvusi sellega, kuidas natsid Teises maailmasõjas Prantsusmaa okupeerisid. Lõpuks loobusid prokurörid aga süüdistust esitamast.

Kommentaarid (30)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles