Türgi teatas ISISe rünnakuplaani nurjamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politseinik Istanbulis.
Türgi politseinik Istanbulis. Foto: Emrah Gurel/AP/Scanpix

Türgi politsei pidas täna Istanbulis kinni viis arvatavat ISISe võitlejat, keda kahtlustatakse rünnaku kavandamises ülehomse referendumi ajal.

Uudisteagentuuri Anadolu teatel peeti kahtlusalused kinni mitme samaaegse haarangu käigus. Üks kinnipeetutest on Tadžikistani kodanik.

ISIS on kutsunud üles korraldama rünnakuid ülehomsel referendumi hääletamisjaoskondade vastu. Teisipäeval teatas Türgi 19 ISISe võitleja tabamisest, keda kahtlustatakse samuti rünnakuplaanis referendumi päeval.

Tasavägised küsitlustulemused

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP/Scanpix

Laupäevasel referendumil otsustatakse presidendile täidesaatva võimu andmise üle, millega antaks riigipeale ka kontroll seadusandluse ja kohtute üle.

Euroopa Nõukogu all tegutsev Veneetsia komisjon hoiatas, et muudatused kujutaksid endast ohtlikku tagasikäiku Türgi demokraatias ning juhiks riiki autoritarismi suunas. Peale selle täheldati, et referendumi ajastus on äärmiselt ebasobiv, kuna eelmisest suvest riigis kestnud eriolukord ei võimalda pidada demokraatlikku rahvahääletust.

Mõned analüütikud on rõhutanud, et hoolimata rahvahääletuse tulemusest, ei ole Türgile enam häid kaarte kätte jäänud. Jah-sõna institutsionaliseeriks de facto Recep Tayyip Erdoğani ainuvalitsemise ja muudaks opositsiooniliste häälte vaigistamise senisest veelgi lihtsamaks.

Ei-tulemuse korral säilib küll lootus, et riigi valitsemine muutub taas vabamaks, kuid nõrgenenud Erdoğan võib sama tõenäoliselt asuda oma positsioonide taastamiseks veelgi rangemalt kriitilisi hääli maha suruma, vahendab Politico.

Erdoğan jääb võimule hoolimata ülehomse hääletuse tulemusest ja saab edasi kasutada riikliku eriolukorda, et oma võimu kinnistada. Kuid kaalul on ka riigipea maine.

Enamus läbiviidud küsitlusi näitavad, et referendum tuleb tasavägine. Seni vastanutest on lubanud jah-sõna öelda 51-52 protsenti. Kumbki tulemus aga ei tagaks Türgile poliitilist stabiilsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles