Maast möödub 18. aprillil suur asteroid (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonistus asteroidist
NASA kunstniku joonistus asteroidist Foto: SCANPIX

Gibraltari kalju suurune asteroid möödub 18. aprillil Maast ainult 1,8 miljoni kilomeetri kauguselt, teatasid astronoomid reedel.

«Kuigi ei ole võimalust, et asteroid meie planeediga kokku põrkaks, jõuab nii suur asteroid väga lähedale,» ütles USA kosmoseagentuur NASA avalduses.

Asteroid 2014-JO25, mille läbimõõt on umbes 650 meetrit, möödub Maast kaugusel, mis on viis korda suurem kui Maa kaugus Kuust.

Väikesed asteroidid mööduvad Maast mitu korda nädalas, kuid viimati liikus nii suur asteroid meie planeedist lähedalt mööda 2004. aastal. Seda tegi viiekilomeetrise läbimõõduga Toutatis, kuid tema möödus nelja Kuu-distantsi kauguselt.

Järgmine suurem asteroid läheneb Maale 2027. aastal, siis möödub Maast ühe Kuu-distantsi kauguselt (380 000 kilomeetrit) 800-meetrine 199-AN10.

2014-JO25 oli viimati meie vahetus naabruses 400 aastat tagasi ja järgmine kohtumine leiab aset millalgi pärast 2600. aastat.

NASA teatel on asteroidi 19. aprillil näha ka väiksemate teleskoopidega.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles