USA toetatud väed on Süürias jõudnud ISISe tugipunkti lähistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Relvajõude võitleja hävitatud sõjalennuki rusude juures.
Süüria Demokraatlike Relvajõude võitleja hävitatud sõjalennuki rusude juures. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

USA toetatud Süüria Demokraatlikud Relvajõud (SDF) on jõudnud ISISe võitlejate käes oleva Tabqa linna piirini, teatas vaatlusorganisatsioon täna.

Araabia- ja kurdivõitlejate koondväed SDF piirasid Tabqa ümber aprilli alguses.

Linn ja selle lähistel asuv tamm on võtmetähtsusega sihtmärk USA koalitsiooni toetatud vägedele. Tabqa operatsioon on osa suuremast missioonist ISISe Süüria kantsi Raqqa vastu, mis asub 55 kilomeetrit idas.

SDFi võitlejad on nüüd Tabqast sadade meetrite kaugusel, ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse juht Rami Abdel Rahman.

Pealetung linnale toimus ööl vastu tänast. Varem sunniti džihadistid taganema Tabqast kagus ja edelas.

«Ägedad lahingud toimuvad hetkel kahes eeslinnas,» ütles Abdel Rahman, kelle sõnul üritab ISIS asutada vastupealetungile.  

SDF alustas operatsiooni Raqqa vallutamiseks novembris ning on saanud enda kontrolli alla suurema osa seda ümbritsevast provintsist. Mujal Süürias on ISISe režiimivägede surve all. Samuti on käimas ISISe vastane operatsioon Iraagi suurlinnas Mosulis.

Tsiviilelanike evakueerimine Aleppo provintsis. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/SCANPIX
Tsiviilelanike evakueerimine Aleppo provintsis. Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS/SCANPIX Foto: AMMAR ABDULLAH/REUTERS

Piiramisrõngas linnade evakueerimine takerdus

Süürias piiramisrõngas olevatest linnadest evakueeritud inimesed veetsid öö vastu tänast bussides, sest palju kriitikat pälvinud evakueerimislepe takerdus, ütlesid kohalikud elanikud.

Madaya linna lähistel evakueeritud Ahmed Afandar ütles, et kümnetel bussidel laste, naiste ja meestega ei lubata liikuda mässuliste aladele Idlibi provintsis nagu kava ette näeb. Leppe takerdumise põhjus pole selge, lisas ta.

Rahmani sõnul on leppe koostajad - Süüria valitsus ja mässulised - eri meelt viisis, kuidas relvastatud võitlejad linnadest välja saada.

Teisest evakueeritavast linnast Zabadanist pole veel kedagi minema toimetatud, ütles linna elanik Amer Burhani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles