Ühendkuningriigi nimega eksimine võib kaasa tuua rahatrahvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Union Jacki värvides kikilips.
Union Jacki värvides kikilips. Foto: Ben Cawthra/Sipa USA/Scanpix

Slovakkia riiklik Geodeesia, Kartograafia ja Kadastri Amet ähvardab kohalikke meediaväljaandeid rahatrahviga, kui nad kasutavad valesti Ühendkuningriigi ja Suurbritannia nimetust.

Amet, mille ülesanne on muu hulgas kontrollida riiginimede õiget kirjapilti Slovakkia meedias, hoiatas, et kui edaspidi viidatakse Ühendkuningriigile (riik, mille moodustavad Inglismaa, Wales, Šotimaa ja Põhja-Iirimaa - toim) kui Suurbritanniale (saar, kus asuvad Šotimaa, Wales ja Inglismaa - toim) või Britanniale (samuti viide Suurbritannia saarele - toim), võidakse eksinud väljaandele määrata kuni 6600 euro suurune rahatrahv.

Seejuures soovib amet, et Ühendkuningriigile viidataks selle ametliku täisnimega: Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriik.

Ameti teatel korraldavad nad enne rahatrahvide väljakirjutamist kohanimede õigekirjutuse seminari. «Meie peaeesmärk on tõsta teadlikkust, me pole varem kunagi kedagi trahvinud, kuid oleme valmis seadust täitma,» ütles ameti juht Maria Fridrichova.

Osades väljaannetes on ameti otsust tekitanud pahameelt. «Ma arvan, et kiri on absurdne ja ma ei anna oma toimetajatele juhiseid kasutada teisi termineid,» ütles päevalehe SME peatoimetaja Beata Baloghova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles