Tuneesia islamistide arvates on aeg demokraatia matta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hizb ut-Tahriri liikmete hinnangul on demokraatia aegunud.
Hizb ut-Tahriri liikmete hinnangul on demokraatia aegunud. Foto: MOHAMED HAMMI/SIPA/MOHAMED HAMMI/SIPA

Tuneesia islamiäärmuslaste liikumise Hizb ut-Tahriri haru tegi laupäeval avalduse, milles teatas, et "aeg on demokraatia maha matta" ja alustada kalifaadi loomisega.

"Demokraatia ei paelu enam kedagi. Aeg on selle surmast teatada ja teha tööd selle mahamatmiseks," ütles liikumise ideoloogiline juht Abderraouf Amri.

Hizb ut-Tahrir on keelatud mitmetes riikides, kuid Tuneesia võimud süüdistavad seda pidevalt vaid avaliku korra rikkumises.

Tuneesia pealinna Tunise lähedal korraldatud liikumise kongressil ülistati "kalifaati, mis on inimkonna päästja" ja mõisteti hukka usklike tagakiusamine demokraatliku süsteemi poolt.

Tsiviilsuhete eest vastutav minister Mehdi Ben Gharbia ütles, et taotles eelmisel kuul liikumise tegevuse ajutist peatamist seoses selle "rünnakutega Tuneesia vabariikliku süsteemi vastu".

Tuneesia valitsus taotles septembris sõjaväekohtult liikumise keelustamist. Siseminister Hedi Majdoub on nimetanud liikumist parteiks, mis ei tunnista tsiviilkorda. Tuneesias kehtib 2015. aasta terrorirünnakute järel endiselt eriolukord.

Hizb ut-Tahriri eelmise aasta kongress keelustati julgeolekukaalutlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles