Egiptuse koptide ülestõusmispühadel rakendatakse karme turvameetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tawadros II missat juhtimas.
Tawadros II missat juhtimas. Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Egiptuse koptikristlaste ülestõusmispühadel rakendatakse karme turvameetmeid, teatasid võimuesindajad ja usujuhid.

Koptide paavst Tawadros II juhtis laupäeval Kairos missat, kuhu pääses vaid metallidetektoreid läbides. Kõikjal valvasid relvastatud sõdurid ja politseinikud.

Kõnes kutsus Tawadros  järgijaid üles palvetama rahu eest.

Egiptuse kopti kirik teatas juba kolmapäeval, et eelmisel nädalavahetusel 45 inimese elu nõudnud pommiplahvatuste tõttu tähistatakse ülestõusmispühi vaid ühe jumalateenistusega igas kirikus.

"Arvestades olukorda ja solidaarsust hukkunute perekondadega piirame me tähistamist ülestõusmispühade missaga," ütles kirik avalduses.

Kopte, keda on Egiptuse 92 miljonist elanikust umbes kümnendik, on viimasel ajal tabanud mitmed ohvriterohked rünnakud.

Džihadistide ja islamistide väitel toetasid koptid sõjalist riigipööret, millega 2013. aastal kukutati islamistist president Mohamed Morsi, ning millele järgnes tema poolehoidjate verine mahasurumine.

Egiptuse siseministeerium teatas neljapäeval, et on tuvastanud teise isiku, kes korraldas nädalavahetusel ohvriterohke plahvatuse Tanta linnas asuvas kopti kirikus palmipuudepüha missa ajal.

Plahvatuses hukkus 28 inimest, ligi 80 inimest sai vigastada.

Kolmapäeval teatas ministeerium, et tuvastas isiku, kes pani nädalavahetusel toime verise suitsiidrünnaku rannikulinna Alexandria kopti kiriku lähedal.

Kahes plahvatuses hukkus kokku 45 inimest. Rünnakute eest võttis vastutuse sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik.

AFP - STT - Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles