Türgi lahendas demokraatia probleemi

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan laupäeva õhtul Instanbulis toetajate ees võidukõnet pidamas. «Olen tänulik rahvale, kes oma tahet väljendasid,» sõnas riigipea põhiseadusreferendumi tulemuste kohta, mis suurendavad märkimisväärselt tema volitusi.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan laupäeva õhtul Instanbulis toetajate ees võidukõnet pidamas. «Olen tänulik rahvale, kes oma tahet väljendasid,» sõnas riigipea põhiseadusreferendumi tulemuste kohta, mis suurendavad märkimisväärselt tema volitusi. Foto: Yasin Bulbul/AP/Scanpix

«Surmanuhtlus, surmanuhtlus, surmanuhtlus...» skandeeris rahvas pühapäeva hilisõhtul Istanbulis vastuseks president Recep Tayyip Erdoğani küsimusele, mis peaks olema tema esimene samm pärast seda, kui ta on saanud türklaste heakskiidu oma võimupiiride laiendamisele. 

Pühapäeval Türgis toimunud põhiseadusreferendum, mis muu hulgas toob kaasa presidendi volituste suurendamise, lõppes «jah»-leeri võiduga. Seda kinnitas ka valimiskomisjoni juht Sadi Güven, lisades, et lõplikud tulemused tehakse teatavaks 11 päeva jooksul – mitteametlikel andmetel toetas muudatuste elluviimist 51,3 protsenti hääletanutest. Seadusemuudatuse jõustamiseks oli vaja vähemalt 51-protsendilist toetust, seega rebimine oli tihe.

«Kui seadusettepanek (surmanuhtluse taastamise üle – toim) minuni jõuab, kiidan ma selle heaks. Aga kui sellel ei ole (opositsiooni – toim) toetust, mida me siis teeme? Korraldame järgmise referendumi,» kinnitas Erdoğan oma poolehoidjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles