Saksamaa türklased hääletasid põhiseadusreformi poolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel. Foto: Michael Kappeler/AP/Scanpix

Saksamaal elavatest Türgi kodanikest toetas põhiseadusreformi 63 protsenti hääletamas käinud inimestest, kuid valimas käis vaid pool hääleõiguslikest türklastest, teatas täna Saksa ajakiri Spiegel.

Riigi välisminister Sigmar Gabriel teatas täna Albaanias visiidil olles, et Euroopa Liit peab looma suhetes Türgiga uue strateegia ja otsima uusi läbirääkimisformaate.

Gabriel ütles, et paljude EL-i liikmesmaade hoiak Türgi suhtes võib olla nende sisepoliitilistel põhjustel jäik, kuid Brüssel peaks otsima intensiivselt dialoogikanaleid, mille kaudu oleks võimalik mõjutada Türgi jäämist demokraatlikuks riigiks.

Gabriel lisas, et EL ootab kõigepealt ära rahvusvaheliste vaatlejate hinnangu Türgi referendumile.

«Saame Türgi majandusele kaasa aidata vaid siis, kui riik jääb demokraatlikuks ega taasta surmanuhtlust,» lisas välisminister.

Sarnaselt Saksamaale toetasid ka Belgia ja Austria türklased referendumil muudatuste tegemist, mõlemal maal hääletas peaaegu 70 protsenti selle variandi poolt.

Ka Hollandis, millega Türgil oli kampaania tegemist ajal puhkenud tõsine tüli, toetas ligi 70 protsenti reformi. Taanis võitsid samuti muudatuste pooldajad, 60 protsenti hääletas selle poolt.

Hoopis teistmoodi hääletasid USAs elavad türklased, kellest oli 80 protsenti reformi ja presidentaalsele süsteemile ülemineku vastu. Ka Hispaania türklastest hääletas 80 protsenti vastu.

Prantsusmaa – kus kohalikud türklased toetasid referendumil muudatusi – president François Hollande ütles täna, et Türgi referendumi tulemused näitavad lõhenenud riiki, ning kutsus Türgi võime austama opositsiooni häält ja euroopalikke väärtusi.

Hollande´i sõnul on Prantsusmaa võtnud teadmiseks süüdistused arvukates rikkumistes eilsel referendumil, mis suurendas oluliselt president Recep Tayyip Erdoğani võimu.

Hollande rõhutas, et riigi poliitilise korralduse saavad otsustada üksnes türklased, kuid lisas, et Prantsusmaa ootab välisvaatlejate hinnanguid selle kohta, kas rahvahääletus oli vaba ja õiglane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles