Jaapan kaalub vägede saatmist Koreasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Jaapan valmistub saatma vägesid oma kodanike kaitseks Korea poolsaarele – juhul kui puhkeb kriis, mis nõuab nende evakueerimist. 

Kaitseminister Tomomi Inada Põhja-Korea ähvardustest ajendatud avaldus parlamendis võib tekitada Lõuna-Koreas vastakaid reaktsioone.

Pinged piirkonnas on viimastel päevadel jõudnud haripunkti. Ameerika Ühendriigid on teatanud, et Põhja-Korea ohjeldamiseks kaalutakse kõiki variante. Pyongyang vastas omakorda, et ei kõhkle vajadusel enda kaitsmiseks ennetava tuumalöögiga. 

Kahe riigi vahelisi suhteid on varjutanud mälestused Jaapani okupatsioonist aastatel 1910-1945 ning Jaapani vägede võimalik saabumine põhjustab Lõuna-Koreas tõenäoliselt pahameelt.

Inada ütles parlamendis esinedes, et riik on valmis mobiliseerima relvajõude, kui tekib vajadus oma kodanike evakueerimiseks. Samm on Inada sõnul Jaapani seadustega lubatud, kuid eeldab ka teise riigi nõusolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles