Leedulased ei toeta üldist sõjaväekohustust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Ettepanekut üldise sõjaväekohustuse kehtestamise kohta toetab vaid kolmandik Leedu elanikke, näitavad BNSi tellimusel valminud ettevõtte RAIT korraldatud küsitluse tulemused.

Kaheksa protsenti küsitletustest ütles, et Leedu väes peaks käima teenimas kõik noorukid ja neiud, 23 protsenti tahtis sinna saata vaid noormehed.

Veerand küsitletutest kinnitas, et kehtima peaks jääma praegune kord, kus ajateenistusse kutsutakse vaid osa noormehi, 34 protsenti pidas vajalikuks vaid kutselise väe pidamist; kedagi ajateenistusse kutsumata.

Kaitseminister Raimundas Karoblis kinnitas, et küsitluse tulemused sisendavad lootust, kuid näitavad samas, et ühiskonna teavitamise kallal on vaja tööd teha.

«Vaid kolmandik on kutselise väe poolt ja üle poole toetab ühel või teisel viisil moodustatud segasüsteemi. Näeme mõistmist, et ajateenijad peavad olema osa sõjaväest. Nii et tulemused on päris head, kuid meil tuleb veel selgitada oma mõtteid ühiskonnale,» märkis minister.

Leedu taastas ajateenistuse ajutiselt aastal 2015. Tuleval aastal kutsutakse püssi alla 3500 noormeest vanuses 19 kuni 26 eluaastat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles