Ameerika sõjalaevad lahkusid Põhja-Korea lähistelt (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja USS Carl Vinson läbib Sunda väina.
Lennukikandja USS Carl Vinson läbib Sunda väina. Foto: SCANPIX

Vastupidiselt Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi poolt varem väidetule selgus, et Korea poolsaare juurde heidutuseks saadetud rühm sõjalaevu liigub sealt nüüd hoopis eemale.

Eelmisel nädalal teatas Trump, et Washington saadab diktatuuririigi vetesse oma «armaada», mille juhtlaevaks on lennukikandja USS Carl Vinson. Ent nädalavahetuse jooksul laevad hoopis eemaldusid Koreast, liikudes läbi Sunda väina India ookeani. Väejuhatuse sõnul pidid alused läbima treeningharjutused Austraaliaga ning need suunduvad nüüd käsu kohaselt Vaikse ookeani lääneossa.

Pole selge, kas tegu oli Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni hirmutamiseks loodud teadliku käigu, lihtsalt plaanimuudatusega või häirega kommunikatsioonis.

Pinged Ameerika, tema liitlase Lõuna-Korea ja Põhja-Korea vahel on jõudnud viimase nädala jooksul haripunkti. Pühapäeval katsetas Pyongyang järjekordset raketti, mis plahvatas Pentagoni andmeil  pea kohe pärast õhkutõusu. Üles kerkis küsimus, kas Ameerika laevagrupeering võib sooritada riigi vastu ennetava löögi.

Pyongyang hoiatas selliselt juhul vältimatult kaasneva täiemõõdulise sõja eest. «Kui Ameerika kavandab meie vastu sõjalist rünnakut, reageerime me omal moel ennetava tuumalöögiga,» lausus üleeile asevälisminister Han Song-ryol. 

Parandatud 10.26.

Varasemas versioonis oli Sundat ekslikult nimetatud laheks. Tegu on siiski väinaga. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles