Lapsehoidja Madeleine McCanni kadumisest: Portugali politsei oli aeglane ja tõendid kadusid (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kate ja Gerry McCann
Kate ja Gerry McCann Foto: CARL DE SOUZA/AFP

Anonüümseks jääda soovinud portugallanna, kes oli inglaste Kate ja Garry McCanni laste hoidjaks, kui nad 2007. aastal Portugalis Praia da Luzis puhkasid ja kus nende kolmeaastane tütar Madeleine McCann kadunuks jäi, andis nüüd Briti meediale intervjuu, milles ta kritiseerib Portugali politsei tegevust.

3. mail möödub kümme aastat, mil siis kolmeaastane Madeleine McCann kummalisel viisil vanemate poolt üüritud suvitusbangalost peaaegu jälgi jätmata kadus.

Madeleine McCann / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Madeleine McCann / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Naise sõnul on nii Kate kui Gerry McCanni süüdistatud oma tütrega juhtunu varjamises ja ta röövimise lavastamises, kuid ta ei usu, et vanemad midagi sellist tegid.

«Kui Madeleine’i ei leitud, hakkas Kate hüsteeriliselt nutma, tal oli väga raske olla. Ka lapse isa Gerry oli murest murtud. Mitte ükski vanem ei suudaks sellist valu teeselda,» lausus McCannide laste endine hoidja.

Gerry ja Kate McCann tütre Madeleine'i pildiga
Gerry ja Kate McCann tütre Madeleine'i pildiga Foto: FRANCISCO LEONG/AFP/Scanpix

Lapsehoidja sõnul sai ta kohe aru, et kui Portugali politsei andis käsu otsida tüdruku laipa, oli olukord väga halb. Naise meenutuse kohaselt aitas ta koos teiste hotellitöötajatega last, kuid asjatult.

Portugallanna teatel kulus Praia da Luzi politseil sündmuspaika jõudmiseks 90 minutit ja ta ei saa seni aru, et miks nii kaua. Tema arvates oli lapse kadumise paigas juba palju inimesi liikunud, mille tõttu võisid tähtsaid asitõendid kaduda.

Madeleine McCann
Madeleine McCann Foto: Police/PNS/©Photonews / TopFoto/Scanpix

«Ma ei astunud McCannide poolt üüritud bangalos tuppa, kust Madeleine kadus, kuid teised töötajad ja uudishimulikud turistid tegid seda. Seega võis midagi tähtsat kaotsi minna, sest politsei ei sulgenud ala kõrvalistele isikutele,» lisas lapsehoidja.

Naise meenutuse kohaselt kuulas Portugali politsei ka tema üle ja sellest valmis  4 – 5 leheküljeline dokument, mis hiljem kahanes kaheleheküljeliseks. Portugallanna arvates kontrollis Briti politsei hiljem fakte ja need, mis ei olnud tähtsad või ei vastanud tõele, eemaldati dokumendist.

Endise lapsehoidja arvates on nii Portugali kui Briti politsei ning meedia teinud Kate ja Gerry McCannile karuteene ja tekitanud mainekahjustuse, kuna kahtlustas neid olevat oma tütre kadumise taga.

Lapsehoidja sõnul magas Madeleine koos noorema õe-vennaga bangalos, kui ta vanemad olid lähedases restoranis, mis asus vaid 50 meetri kaugusel, õhtust söömas.

Lapsehoidja arvates olid vanemad kindlad, et nad on lastele üsna lähedal ja nendega ei juhtu midagi. Nad käsisid õhtusöögi jooksul neid paar korda kontrollimas, kuid lapsed, kaasa arvatud Madeleine, magasid siis rahulikult voodites.

Portugallanna arvates ei ole olemas tõendeid, et McCannid on tütre kadumises süüdi või et nad ei hoolitsenud laste eest piisavalt.

Lapsehoidja loodab, et Madeleine McCann on seni elus ja ta peaks 12. mail saama siis 14-aastaseks.  

«Ma ei taha näida naviivne, kuid loodan südamest, et ta on elus ja keegi lastetu jõukas paar lasi ta röövida, et endale tütar saada. Maailm on üsna julm paik, kus toimub inimkaubandus ning kus lapsi müüakse ja ostetakse, kuid loodan, et Madeleine’i saatus oli parem,» jätkas naine.

Portugali endine politseijuht Concalo Amaral avaldas raamatu, milles süüdistab McCanne nende tütre kadumises, McCannid andsid portugallase kohtusse lootuses, et ta raamat keelatakse, kuid kohus ei teinud seda.

McCannid kirjutasid ka ise Madeleine’ist raamatu, kus nad selgitavad juhtunu ja nendega toimunu tagamaid.

Nii Portugali kui Briti politsei on ligi kümne aasta jooksul saanud tuhandeid vihjeid, kuid need ei ole aidanud Madeleine’i leida.

Briti politsei sai selle aasta alguses lisaraha, et Madeleine McCanni kadumisjuhtumit edasi uurida. Käivitati operatsioon Grange, milles keskendutakse tunnistajetele ja uutele faktidele ning see peaks kestma septembrini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles